Ponožkový únos z pračky odhalen: Jak gumová příšera polyká vaše oblíbené páry

Ponožkový únos z pračky odhalen: Jak gumová příšera polyká vaše oblíbené páry
Jste přesvědčení, že ještě před praním jste do pračky vložili obě ponožky z páru, ale po vyprání jste zevnitř vytáhli jenom jednu. Nebojte se, nepřeskočilo vám. Skutečně se může stát, že vám pračka „zbaští“ ponožky jako nějaké nenasytné monstrum. Na vině může být více věcí.

Ponožky se ztrácejí úzkou mezerou v pračce

Kdykoli vybíráte vyprané prádlo z pračky, zjistíte, že vám záhadně zmizela jedna ponožka z páru. Začínáte si myslet, že vám je snad likviduje nějaká ponožková příšera žijící uvnitř vaší pračky. Jistě, zní to jako báchorka pro děti, ale vlastně to není daleko od pravdy. Domácí spotřebič má totiž malou mezeru, skrze niž mohou zmizet malé kousky oblečení.

Například právě ponožky se mohou zachytit do gumového těsnění mezi dvířky a bubnem. To je zvlášť běžné v případě, že je pračka přetížená. Během praní jsou pak ponožky vtaženy dovnitř stroje, kde se zachytí o topnou spirálu. Díky teplu a tření se postupně rozpouštějí. Mimochodem, guma pračky by se měla pravidelně čistit, aby se netvořily nepříjemné pachy.

Používejte užitečné pomůcky a nepřetěžujte pračku

Mizení ponožek během praní můžete samozřejmě zabránit, pokud vyzkoušíte některé z následujících jednoduchých řešení. Zkuste kupříkladu použít síťku na prádlo nebo spony na ponožky. Případně pomůže i úzká gumička, jejímž prostřednictvím své oblíbené ponožky svážete do párů a zachováte pohromadě, přitom budou při správné teplotě praní opět hygienicky čisté.

Další možností je zkrátka nepřetěžovat pračku. Pokud to totiž budete dělat, jen zvýšíte pravděpodobnost, že se jednotlivé ponožky zachytí mezi gumovým těsněním a bubnem. V pračkách se nicméně nehromadí pouze ztracené ponožky, ale prakticky všechno to, co zapomenete v kapsách kalhot – mince, kancelářské sponky nebo nákupní žetony. Skončí ve filtru na vlákna, který by měl být právě z tohoto důvodu pravidelně vyprazdňován a čištěn.

Ponožky mizí v obou typech praček i v sušičce

Možná si říkáte, že pračka s horním plněním je v tomto směru lepší než ta, která se plní zepředu. Nebo naopak? Vlastně na tom nezáleží, ukazuje se, že oba typy praček mohou schovávat vaše ponožky, i když překvapivě odlišnými způsoby.

U strojů s horním plněním se ponožky mohou zaseknout pod míchadlem nebo mycí deskou. Když pračku přetížíte, ponožky se mohou zatlačit do oblasti mezi vnitřní a vnější vanou. Jakmile se tak stane, už je nikdy neuvidíte.

Pokud jde o pračky s otvorem vepředu, ponožky se mohou zachytit ve filtru ostřikovače. Má-li pračka čisticí prostor, otevřete ho a pátrejte. Určitě nechcete, aby se ponožky dostaly do vypouštěcího čerpadla. Je rovněž možné, že uvíznou v již zmíněném gumovém těsnění dveří.

Mohou ovšem záhadně zmizet také v sušičce. Pokud je lapač vláken umístěn v její přední části, vytáhněte ho a hledejte ponožky v prostoru pod ním.