Jak vyčistit umyvadlo a udržovat jej dlouhodobě čisté?

Jak vyčistit umyvadlo a udržovat jej dlouhodobě čisté?
Každý si jde po použití toalety umýt ruce. Každý v koupelně zavítá k zrcadlu, aby upravil svůj vzhled. Proto je zrcadlo první na ráně, co mohou vaše návštěvy v koupelně hodnotit. Udržujete ho dlouhodobě čisté, abyste se za něho nemuseli stydět? Řekneme vám, jak na to!

Jaké nečistoty umyvadlo ohrožují?

Umyvadlo ohrožuje řada nečistot. Různé nečistoty z rukou, mýdlové usazeniny, olejové čističe, vodní kámen. Dále může umyvadlo trápit ucpaný odpad a zápach z něj. To vše napravíte hloubkovým vyčištěním umyvadla a rovnou můžete začít odtokem.

Z odpadu umyvadla vytáhněte vše, co se vytáhnout dá. Použít k tomu můžete například špejli, kterou namotáte nechutně vypadající chuchvalce vlasů a dalších nečistot. Zbytky usazenin rozpustíte dobře zvoleným čistícím prostředkem. Přitom se nemusíte spoléhat pouze na drastické chemické čističe. Využít můžete i bezpečnější variantu, a to jedlou sodu, ocet, sůl nebo citrónovou šťávu.

Do odpadu nasypte hrníček jedlé sody a zalijte ho hrníčkem octa. V odpadu vznikne chemická reakce těchto dvou látek, která rozpustí všechny usazeniny, odstraní zápach a prostor vydezinfikuje. Tuto směs nechte v odpadu nějakou dobu působit. Mezitím se vrhněte na čištění umyvadla.

I tady se můžete spolehnout na jedlou sodu. Má totiž vynikající vlastnosti:

  • je ekologická,
  • nezapáchá (ale také nevoní),
  • má abrazivní účinky,
  • bělí,
  • rozpouští mastnotu,
  • dezinfikuje,
  • odstraňuje zápach i vodní kámen.

Čisticí pastu z jedlé sody můžete použít i na vodovodní baterii. Na hůře přístupná místa si vezměte zubní kartáček.

Pomůže jedině pravidelnost, Zdroj: Andrew Angelov / Shutterstock

Pak už jen stačí umyvadlo čisté udržovat

Není lehké umyvadlo v koupelně udržet dlouhodobě čisté, a to z důvodu četnosti jeho používání. Zejména děti si s čistotou umyvadla nedělají velkou hlavu, a proto na jeho povrchu zanechávají mýdlové zbytky a další nečistoty.

Tady pomůže jedině pravidelnost. Mějte v koupelně připravený bavlněný hadřík a případně ocet s vodou v rozprašovači. Vždy, když půjdete kolem, umyvadlo postříkejte octem a setřete hadříkem. Tak umyvadlo udržíte čisté a voňavé delší dobu. Usazeniny nebudou mít šanci.

Zdroje článku: