Co je to hydroponie a jak ji můžete využít u sebe doma? Zvládne to i začátečník

Co je to hydroponie a jak ji můžete využít u sebe doma? Zvládne to i začátečník
Slovo hydroponie je složeno z řeckých výrazů „hydro“ čili „voda“ a „ponos“ neboli „práce“. Práce vás čeká, ruce od hlíny si ale špinit tentokrát nebudete. Hydroponie je specifický způsob pěstování rostlin. Jak to funguje a můžeme se do něj pustit i u sebe doma?

Co je to hydroponie

Při hydroponii nerostou rostliny běžně v půdě, ale potřebnou výživu si berou z živného roztoku. Pěstování se dá úspěšně realizovat i v domácnosti, pokud si seženete hnojivo a namícháte si roztok. Má to však několik důležitých podmínek.

Hydroponicky je možné, jak uvádějí dostupné zdroje, pěstovat prakticky všechny pokojové rostliny. Pro hydroponii se hodí i zelenina nebo květiny. Pokud tak chcete pojmout zahrádkaření do budoucna trochu jinak, máte možnost.

Některým rostlinám ostatně hydroponie vyloženě vyhovuje. Tento způsob pěstování proto určitě není novinkou moderní doby. Už v dávné minulosti tuto techniku lidé využívali jednoduše proto, že úrodné půdy nebyl k dispozici dostatek.

Znali jej lidé v Egyptě, Asii i Jižní Americe. Metoda je to stará už několik tisíc let, opravdový boom nastal až po druhé světové válce.

Jak vypadá hydroponické pěstování

Jako nosné médium živného roztoku slouží například kokosové vlákno, perlit nebo keramzit. Vhodné jsou i sadbovací tablety z rašeliny a kokosu alias jiffy. Kokosové vlákno se používá asi nejčastěji a technika je vhodná pro začátečníky.

Podle toho, jaké hnojivo si vyberete, jej v doporučeném poměru smícháte s vodou. Použít můžete minerální hnojivo nebo i žížalí čaj. To je vlastně přebytečná vlhkost odvedená z vermikompostéru, která slouží jako velmi účinné organické hnojivo.

Rostliny můžete zavlažovat sami a na počátku se to pro lepší pochopení fungování hydroponie doporučuje. Komfortnější alternativou je domácí hydroponický systém. Rostliny pro svůj zdárný růst vyžadují i dostatek světla. To jim zajistíte vhodnými LED žárovkami. Postarat se musíte i o ventilaci vzduchu.

Dobře navrhnout hydroponický systém není zejména pro začátečníka úplně jednoduché. I v domácích podmínkách však je možné úspěšně pěstování realizovat. Pokud se vám tak nepodaří dosáhnout úspěchu napoprvé, nevzdávejte se.