Jestlipak odhalíme někdy tajemství alespoň těch nejpopulárnějších záhad, které na světě máme

Jestlipak odhalíme někdy tajemství alespoň těch nejpopulárnějších záhad, které na světě máme
Naše planeta je plná neuvěřitelných památek a tajemných míst, která lákají cestovatele, vědce i snílky už stovky let. Některé tajemné záhady jsou časem odhaleny, ale některá vysvětlení lidé neberou vážně, a tak jsou místa stejně považovaná za jednu velkou záhadu.

Pyramidy v Gíze (Egypt)

Jedním z nejkrásnějších a nejzáhadnějších míst na světě je Gíza a její tajemné svatby, o kterých vědci a archeologové diskutují už stovky let. Není jasný ani způsob přepravy materiálu, ani způsob stavby.

Lomy, kde se kámen vytěžil, jsou vzdálené stovky kilometrů daleko a ohromné kusy kamenů se musely nějakým způsobem přepravit na místo stavby.

Záhadná je i samotná stavba. Ani dnes by nebylo jednoduché udělat pro takovou stavbu pevnou základnu. Pískové podloží je hodně problematické a oni nestavěli na betonové základně. Stavebníci neměli ani jeřáby, dopravníky nebo velké dopravní prostředky. 

Nazca Lines (Peru)

Peru je stejně jako Egypt země plná záhad spojených se starými civilizacemi. Na tomto místě si velkou podívanou vychutnáte z letadla. O této podivnosti se začalo mluvit už pomalu před sto lety, kdy ji ze svého letadla spatřil peruánský pilot letectva.

Od té doby začali archeologové z celého světa studovat nádherné geoglyfy. Je zde na 13 tisíc čar, které tvoří 800 kreseb, včetně 135 metrů dlouhé opice a 45 metrů dlouhého pavouka. Kresby jsou datované do období 300-400 let př.n.l. a vytvořili je zdejší obyvatelé – civilizace Nazca. Byly vytvořeny posunujícími se balvany a černou pouštní hlínou, která vytvářela kontrast se žlutooranžovou zemí v podloží.

A co je na kresbách tajemného? Proč vlastně takové kresby dělali a pro koho, když je ani ze země moc ocenit nemohli. Ale hlavní je, jak je vlastně dělali. Přesnost přímek je působivá, odchylky v rovnosti čar jsou velice malé a dělá to asi 2 metry na kilometrové vzdálenosti. Přesné jsou i zaoblené linie. Jak to dokázali?

Jedna z domněnek je, že kresba byla organizovaná ze vzduchu. Ale jak? Jak mohla tato primitivní populace vzlétnout a organizovat s takovou pečlivostí vytvoření obrazců, které jako by měly nějakou symboliku s něčím, co se na ně dívalo z dostatečné výšky.