Jak přirozeně pročistit a oživit naše tělo po zimě?

Jak přirozeně pročistit a oživit naše tělo po zimě?
Cítíte se po zimě vyčerpaní a hledáte cestu, jak si doplnit energii? Na trhu je spousta detoxikačních přípravků a čajů. Ale nejsnazší a zároveň nejúčinnější cesta je vždy ta vlastní. Kombinací dlouhých procházek přírodou spojenou se sběrem léčivých rostlin pro sebe uděláte úplně nejvíc.

Dlouhé procházky

Organismus se kromě přesolené, tučné stravy a znečištěného ovzduší nepřímo zanáší také nedostatkem pohybu a stresem. Zkuste se tedy co nejvíce zaměřit na každodenní pohyb na čerstvém vzduchu. I krátká procházka, díky zvýšenému přísunu kyslíku do těla, zlepšuje náladu a rychlá chůze pomáhá odvádět toxiny z těla ven. Dokonce již po patnáctiminutové procházce budete mít menší chuť na sladké. 

Během procházky pozorujte rašící listy stromů a keřů, první rozkvétající rostliny a zhluboka vdechujte čerstvé jarní vůně. Naučte se rozpoznávat jarní byliny, kterými si můžete obohatit jídelníček o cenné léčivé a pročišťující látky.

Bylinky z volné přírody

Na jaře jsou naše zahrady a volně dostupná příroda poseté bylinami, které je vhodné zařadit do detoxikační kúry. Do salátů sbírejte listy pampelišky, kopřivy, potočnice či bršlice. Výborné jsou také mladé lístky břízy, které můžete přidat jak do bylinného čaje, tak do salátu. Vaše jídlo oživí čerstvé květy sedmikrásek, fialek a rozrazilu. Než začnete divoké bylinky přidávat do vašich salátů, přesvědčte se, že je skutečně znáte. Trhejte jen rostliny čisté a pro začátek ne více než jednu hrst denně.      

Odlehčená strava a dostatek vody

Nejvíce škodlivin do našeho těla dostaneme potravinami. Škodí nám přemíra soli a průmyslově zpracovaných potravin. Pokud kupujeme zeleninu a ovoce v hypermarketech, pravděpodobně si do těla přinášíme také stopy pesticidů a herbicidů. Odlehčenou stravou a dostatečným pitným režimem pomůžeme tělu se škodlivých látek zbavit. Do svého jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny a ovoce, nejlépe z blízkých zdrojů, a každé jídlo doplňte něčím zeleným. Večer si uvařte čaj z čerstvých jarních bylin, například kopřivový, březový nebo jitrocelový. Vše zařazujeme v malém množství, aby si naše tělo na příval nové energie zvykalo postupně.