Ve 2. měsíci těhotenství se u miminka začínají dotvářet orgány i horní a dolní končetiny

Ve 2. měsíci těhotenství se u miminka začínají dotvářet orgány i horní a dolní končetiny
2. měsíc těhotenství je pro miminko velmi důležitý v oblasti vývoje. Žena si začíná zvykat, často trpí nevolnostmi či výkyvy nálad. Může to být ale i radostné období, kdy se začíná těšit na miminko.

Návštěva gynekologa potvrdí těhotenství

2. měsíc těhotenství si již žena obvykle uvědomuje svoji graviditu. Je to tak nejzazší termín, kdy by měla jít ke svému gynekologovi. Ten by měl zjistit, zda vše probíhá tak, jak má. Miminko je v tomto období stále ještě velmi náchylné. Pojďme se ale podívat, k jakým změnám u plodu dochází. Na závěr se samozřejmě podíváme i na ženu, která ve 2. měsíci prožívá kvůli těhotenství nejednu změnu.

5. týden se začíná vyvíjet nervová soustava plodu

Jadérko kiwi. Tak k takové velikosti je plod přirovnáván v 5. týdnu těhotenství. Neváží ještě ani jeden gram a jeho délka dosahuje stěží dvou milimetrů. Je to ovšem doba, kdy by ho již šlo zahlédnout na ultrazvuku. Vajíčko, které stále ještě nevypadá jako člověk, se protahuje do tvaru provazce. Začínají se vytvářet první orgány. Už se objevuje mozek, vyvíjí se trávicí systém, dochází k vývoji svalů, kostí i kůže. Je to také doba, kdy přichází na řadu vývoj nervových vláken, bez kterých bychom nebyly schopni své tělo v budoucnu nijak ovládat.

6. týden začíná srdce vypadat jako u dospělého člověka

Právě šestý, u některých lékařů 7. týden, je vhodným na první návštěvu gynekologa. 6. týden je důležitý především pro vývoj srdíčka. To se dostává do podoby, jakou známe u dospělého člověka. Začínají se tvořit komory a síně a srdíčko již bije v rozmezí 100–130 úderů za minutu. Krevní oběh plodu je již částečně vyvinut a v embryu začíná proudit krev. Plod je v tuto dobu ještě stále velmi ohrožen. Proto je důležitá jeho výživa a tedy i zdravá a vyvážená strava těhotné ženy. Na ultrazvuku je v 6. týdnu možné slyšet srdeční ozvy a je možné spatřit malé embryo. V některých případech je srdíčko možné slyšet až o pár dnů později. Nejedná se ale o nic ojedinělého. Plod má již přes půl centimetru a váží okolo 0,2 gramu. V tuto dobu je připodobňován například zrnku rýže.

7. týden – borůvka, v jejímž mozku přibývají buňky

V 7. týdnu je již plod velmi podobný malému človíčku. Začíná se vytvářet obličej, na kterém ale ještě nejsou správně umístěny oči ani další jeho části. Dochází k rozvoji čichových orgánů, zraku a také dolních končetin. Embryo je již větší než 1 centimetr a může vážit až půl gramu. Velikostně je tak přirovnáváno k borůvce. Svou práci odvádí také mozek. V něm každou minutu přibyde okolo 100 maličkých buněk.

V 7. týdnu se začínají vyvíjet dolní končetiny a dochází k dalšímu vývoji horních končetin, jejichž základ byl vytvořen již v 5. týdnu. Dochází také k vytvoření kostrční kosti. A to zánikem ocasní části. V 7. týdnu je již téměř dokončen vývoj jater, ledvin, střev i vnitřních pohlavních orgánů. Dochází také k vývoji dalších důležitých orgánů lidského těla.

8. týden dolní i horní končetiny začínají vypadat jako u člověka

V 8. týdnu se dále vyvíjí obličej. Více patrné jsou oči, nos i ústa, ve kterých se pomalu začínají tvořit základy mléčného chrupu. Začínají se vyvíjet také oční víčka. To ale nemění nic na tom, že jsou oči stále zavřené. Dále se vyvíjejí i horní a dolní končetiny. Konkrétně dochází k vývoji kloubů na rukách i nohách. Ty začínají vypadat jako lidské, protože u nich dochází k pomalému zániku takzvaných ploutviček. Odstranění plovacích blan zajistí, že miminko bude moci pohybovat prstíky. Pomalu ale jistě se začínají tvořit základy otisků prstů. Malá ostružina, veliká přibližně 1,5 centimetru je stále připodobňována fázi gumového medvídka. I přesto, že nelze přímo zvážit plod v děloze matky, odhaduje se, že váží okolo 2 až 3 gramů. Stále si však zachovává velký nepoměr mezi velikostí hlavy a těla. Hlava je pořád neúměrně veliká oproti zbytku.

Okysličená krev proudící do těla miminka zajišťuje, že srdíčko stále bije dvakrát rychleji než srdce dospělého člověka. Správně fungující placenta dodává dostatečné množství kyslíku, které plod potřebuje pro svůj vývoj.

V tomto období žena často pociťuje klasické těhotenské nevolnosti.
V tomto období žena často pociťuje klasické těhotenské nevolnosti | Zdroj: geargodz / Depositphotos

Těhotenství ve 2. měsíci může být pro ženu velmi náročné

Žena obvykle prožívá klasické těhotenské příznaky. Mezi ty můžou patřit celodenní či pouze ranní nevolnosti. Ty lze mírnit klidovým režimem, vhodnou stravou, která je však velmi individuální a bylinkovými čaji.

V těle matky se na konci 7. týdne objevuje v otvoru děložního čípku hlenová zátka. Ta chrání plod a dělohu před různými infekcemi, které by mohly přijít z vnějšího prostředí. Hlenová zátka se pak pár dní či hodin před porodem automaticky sama uvolňuje a odchází z těla matky ven. Pokud ještě nepřišly těhotenské obtíže, pak je 7. týden tím nejčastějším, kdy se mohou objevit. Mimo to se ale budoucí matka může potýkat i se změnou prsou, podrážděností, únavou nebo častým pocitem k močení.

V 8. týnu jsou pak obvykle ranní nevolnosti na denním pořádku. Některé ženy se jim naštěstí úspěšně vyhýbají po dobu celého těhotenství, jiné takové štěstí nemají. Protože je v tuto dobu velmi důležitá výživa miminka, i přes nevolnosti by žena neměla zapomínat na vyváženou stravu, která plodu dodá potřebné živiny.

Období 2. měsíce je u ženy nejčastěji charakterizováno jako období psychické nevyrovnanosti a náladovosti, strachu z těhotenství, únavy a vyčerpání. Naštěstí je ale prokázáno, že se ženy se začátkem 2. trimestru začínají více těšit, uklidňují se a zlepšuje se také jejich fyzický stav a stavy nevolnosti mohou úplně vymizet.

Při těhotenství s vícerčaty je na místě velká opatrnost

Pokud žena čeká více než jedno miminko, stále je pro ni toto období velmi rizikové. Prakticky celý první trimestr je poměrně velká pravděpodobnost, že může jeden z plodů zemřít. Proto žena spadá do kategorie rizikových těhotenství a je kontrolována častěji, než je tomu u žen těhotných s jedním plodem.