Zlo zlem neporazíš. Každý z nás může přinést do těžké doby světlo

Zlo zlem neporazíš. Každý z nás může přinést do těžké doby světlo
Proč jsme se naučili vše druhým oplácet? Kdo nás to vlastně naučil? Možná jsme se to naučili sami, aniž bychom chtěli. Když nás Marek ve škole zatahal za culík, oplatili jsme mu to tím, že jsme do něj drcli v řadě na oběd. Možná jsme to tenkrát raději neměli dělat, protože oko za oko a svět bude slepý…

Touha po pomstě je silná

Určitě to sami znáte, protože zřejmě i vám někdy někdo v životě ublížil. První obrannou reakcí se stane to, že toužíme po pomstě nebo odplatě za naše rány. Cloumá vámi vztek, slzy se derou ven. Touto dobou vám už běží v hlavě dokonalý plán, jak se pomstít za naši bolest. A to bychom neměli dělat. Proč? Možná vám napoví následující příklad zrazené manželky.

Když láska bolí

Nejčastěji se chceme pomstít, když nás podvede náš muž nebo naše žena.Já, žena, se dozvím o nevěře svého manžela. Křičím, pláču a potom mě napadne „skvělá“ odplata – taky svého muže podvedu. On se o tom zřejmě nedozví, ale já budu mít lepší pocit. Plán je takový, že se večer sejdu s kamarádkou v baru, omámíme se alkoholem a já někoho na jednu noc ulovím. A to se také stane...

Pomsta není vždy sladká

Na druhý den se probudím s bolestí hlavy a zjistím, že jsem těhotná s neznámým mužem. Ten neznámý muž je navíc i ženatý, takže jsem ublížila další osobě – jeho ženě. Takže ve finále má touha po pomstě mi dovolila ublížit dvěma nevinným lidem (možná by časem přibyl ještě další človíček).

Zachovejte chladnou hlavu
Zachovejte chladnou hlavu | Zdroj: pathdoc / Shutterstock

Zlo zlem neporazíš

Tak to byl jeden (extrémnější) příklad toho, proč se pomsta nevyplácí. Je však důležité si uvědomit, že odplata se nevyplatí nikdy, a to z toho důvodu, že zlo zlem neporazíš. Ono zlo je totiž odolné. Odrazí se a páchá škody dál. Zrazuje další lidi, způsobuje novou bolest.

Zastav začarovaný kruh

Zažeň tužbu po pomstě, trvá jen chvíli. Zastav se a věř tomu, že bolest, kterou cítíš, tě dovede na lepší cestu. Nikdy nikomu nic neoplácej, život se o vše postará sám. Žij tak, abys byl na sebe pyšný. Buď světlem, které zastaví temnotu. V dnešní době je světlo obzvlášť potřeba.

Zdroj článku:
  • Autorský text