Jak na zdravou tvarohovou bábovku pro každého?

Jak na zdravou tvarohovou bábovku pro každého?
Kdo nikdy nejedl bábovku, jako by snad ani nežil. Na světě existuje nespočet receptů na všechny možné druhy bábovek. Pokud si ale člověk chce hlídat to, co jí, mám pro vás recept na zdravou tvarohovou bábovku.

Není totiž potřeba, aby ve výborné bábovce byla přemíra cukru. Tato bábovka se dá udělat úplně bez cukru a díky proteinu je i sladká. Špaldová mouka a tvaroh jsou ingredience, které nám mohou být výraznými pomocníky při hubnutí, udržení váhy nebo také při posílení organismu.

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky nebo je možné použít například 100 g špaldové, 80 g pšeničné celozrnné a 70 g žitné
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 90 ml řepkového nebo kokosového oleje
  • 100 ml polotučného mléka
  • 90 g proteinového prášku (je jen na vás, jakou příchuť zvolíte – protein nahradí sladidlo a dodá bábovce chuť) a pokud protein nemáte, můžete použít 100 g třtinového cukru nebo 100 g medu
  • citronová kůra
  • ½ pytlíku prášku do pečiva
  • trocha sádla a mouky na vymazání a vysypání formy

Postup:

Je důležité, aby suroviny, které se na bábovku používají, měly pokojovou teplotu. Proto je doporučuji zhruba 2 hodiny před pečením vyndat z lednice. Je potřeba, aby bábovka byla nadýchaná, proto začneme tím, že si vyšleháme bílky na sníh. Správně ušlehaný sníh poznáme tak, že pokud od něj ponoříme prst a poté ho zvedneme, sníh nám na prstě stojí do špičky. Pokud takhle sníh nestojí, musíme šlehat déle. Dáme si předehřát troubu na 180 °C. Pokud stejně jako já vlastníte troubu elektrickou, zapněte ji na horní i spodní ohřev. 

Mezitím, co se nám šlehá sníh, si smícháme 4 žloutky spolu s tvarohem, mlékem, proteinem (případně cukrem nebo medem) a olejem. Vše musíme zamíchat tak, aby nám z tvarohu nevznikaly hrudky. Musí nám jednoduše vzniknout krásně hladké těsto. Dále k těstu přidáme všechny suché ingredience, což je mouka a prášek do pečiva. Nakonec přimícháme nastrouhanou citronovou kůru a opatrně do těsta vmícháme ušlehaný sníh. Musíme vše míchat tak, aby se nám sníh nerozbil.

Bábovkovou formu si vymažeme trochou sádla a posypeme moukou (nejlépe také špaldovou). Postupně do formy naléváme hotové těsto. Bábovka se peče zhruba 45 minut a že je hotová poznáte tak, že se na povrchu zbarví do hněda. Pokud si ale přece jenom nejste jisti, zda je hotová, doporučuji píchnout do ní špejlí. Pokud špejle zůstane suchá a čistá, je bábovka hotová a můžete ji vyndat z trouby.

Dokud je bábovka ještě teplá, tak ji vyklopte na talíř. Jestliže se vám to nedaří, zkuste s ní párkrát opatrně zatřást.

Na ozdobu bábovky můžete použít například kokosový cukr nebo ji můžete nechat jen hezky dozlatova upečenou. Je to jen na vás. Bábovka se hodí buď jako zdravá snídaně nebo svačina. Určitě s ní pochodíte i u dětí, protože je díky tvarohu krásně vláčná a má skvělou chuť.

Doufám, že tento recept brzy vyzkoušíte a podaří se vám. Není na něm vlastně nic moc těžkého.

Pokud byste si nevěděli s něčím rady, můžete se podívat na toto video, kde se dělá podobná bábovka:

 

Zdroje: