Za vznikem legendární značky Waterman stálo nefunkční pero: Jak se zrodila legenda světa psacích potřeb?

Za vznikem legendární značky Waterman stálo nefunkční pero: Jak se zrodila legenda světa psacích potřeb?
Patříte mezi ty, kteří chodí namísto do cukrárny do papírnictví? Pak určitě znáte americkou značku Waterman. Jaký příběh se ukrývá za vznikem tohoto legendárního výrobce luxusních psacích potřeb?

Historie značky Waterman

Tradice této značky sahá už do roku 1883. Za jejím zrodem stál muž jménem Lewis Edson Waterman, po kterém společnost též získala svůj název.

Ke vzniku budoucího slavného výrobce psacích potřeb přitom pomohla nepříjemná náhoda: Pan Waterman se živil jako pojišťovací agent. Když už se schylovalo k tomu, že se realizuje zakázka, zjistil, že smlouvá má na sobě kaňku. Než napravil následky nekvalitního pera a přiběhl s novou kopií smlouvy, klient odešel a bylo po zakázce.

Zdroj: K Autor: Keith Homan / Shutterstock

Zklamaný Lewis Waterman si předsevzal, že podobnou nepříjemnost už nedovolí. A protože byl mužem činu, nechal si patentovat unikátní systém plnění pera, který měl nežádoucímu vytékání inkoustu zabránit. Stal se tak prakticky vynálezcem prvního spolehlivého plnícího pera. A zároveň se tímto inovativním nápadem zrodila The L. E. Waterman Company.

Než napravil následky nekvalitního pera a přiběhl s novou kopií smlouvy, klient odešel a bylo po zakázce.

Značce Waterman se začalo dařit už v prvních letech jejího působení. Za rok stihla vyrobit kolem 200 per. Jejich exkluzivitu dokládala nebývale dlouhá záruka: Každý zákazník dostal dokonce pětiletou záruční lhůtu proti poškození výrobku.

Pera Waterman dnes

Pera Waterman představují pravé ztělesnění elegance a pařížského šarmu. Tyto psací potřeby jsou symbolem luxusu a známé jsou pro svou kvalitu i jedinečné designové zpracování. Značka Waterman je proslulá zejména svými lakovanými povrchy.

Pera tak plní roli překrásného dárku a jsou i nepostradatelnou pomůckou pro všechny, pro něž má psaní rukou stále své nepopiratelné kouzlo.

Ostatně věděli jste, že pery Waterman psaly i mnohé slavné osobnosti? Jednou z těch, kteří si tuto značku oblíbili, byla například princezna Diana, která pera používala v administrativních činnostech souvisejících s jejími charitativními aktivitami.

Ačkoli je značka Waterman především proslulá výrobou plnících per, v nabídce má i pera keramická, kuličková či mechanické tužky.

Zdroje: