Domácí péče o nohy: jak je udržet zdravé a krásné

Domácí péče o nohy: jak je udržet zdravé a krásné
Naše nohy nás musí neúnavně nosit celý život. Proto si zaslouží pravidelnou nebo alespoň občasnou péči, abychom předešli různým onemocněním či dalším neduhům.

Do určitého věku – pokud se nevěnujete od dětství náročným sportům – vás ani nenapadne, že by vás nohy mohly bolet, anebo, že by se mohlo projevit nějaké onemocnění. Je však lepší – aby se těmto nepříjemným stavům předešlo – začít svým nohám věnovat určitou pozornost již od mládí. Pravidelná péče může případné zdravotní problémy odsunout, anebo zcela eliminovat. To je jeden důvod, proč o nohy pečovat. Druhým, neméně důležitým aspektem, je estetický vzhled. Možná by se zdálo, že je to záležitost především pro ženy, avšak ani muži by neměli péči o nohy zanedbávat.

Kdo prozatím žádný problém s nohama nepocítil, možná nad tímto povídáním mávne rukou. Co by se mohlo stát, a není potřeba nikoho strašit – to by mohl namítnout ten, kdo o obtížích s dolními končetinami ještě nic neví. A pokud zvolí včasnou a účinnou prevenci, dlouho ani vědět nemusí. Cílem je přece zachovat svoje nohy co nejdéle krásné a zdravé, a proto si zaslouží stejnou péči jako třeba obličej. Anebo se o svoje nohy nestaráte jen proto, že nejsou vidět?

Co všechno může nohy postihnout a jak jim pomoci?

Zhoršený krevní oběh a bolestivé otoky může způsobovat nadváha či obezita – už jenom to, že nohy musí denně nosit váhu celého těla, může mít určité neblahé následky. A dejte si ruku na srdce – jak je to s vaší tělesnou hmotností? Nemáte nějaké to kilo navíc a nepřetěžujete své končetiny?

Malá či nevhodně zvolená obuvna nohou se tvoří puchýře a kuří oka, která vám jednak znepříjemní život, jednak se tudy do nohy může dostat infekce.

Občas choďte bez obuvi, v zimě doma, v létě po zahradě. V malé botě má noha tendenci se mírně deformovat, a proto jí dopřejte prostor pro přirozené uvolnění.

Puchýře můžete odstraňovat sami; důležité je odstranit nahromaděnou tekutinu (propíchněte jehlou, namočenou v alkoholu, puchýř skrz a jehlou mírně zatočte – tekutina dírkami po vpichu odteče, poškozená kůže zůstane skrytá pod puchýřem, a tudíž se k ní nedostane infekce; a nebojte se, nebolí to); na překrytí použijte vhodnou polštářkovou náplast na puchýře. Téma kuřích ok možná nechte ke konzultaci s lékařem.

Někteří z vás celý den v práci stojí či pobíhají, druzí naopak celou pracovní směnu prosedí. Ani jeden z protikladů není správný.

Provádějte si alespoň 3x týdně masáž chodidel, prstů i nártů pro lepší prokrvení a zmírnění bolestí i případných otoků. Kdo má možnost, může si nechat namasírovat nohy celé.

Hrubá či popraskaná kůže na patách a chodidlech (hyperkeratóza) je často způsobena plísněmi. Plíseň se objevuje i na nehtech. Další příčinou hyperkeratózy může být i dlouhodobé mechanické zatěžování chodidel – při sportu, při manuální práci ve stoje, při nošení těsné obuvi.

Jakmile se zhrublá kůže na patách objeví, je nutné ji začít odstraňovat a pak pokožce věnovat náležitou péči, která spočívá v jejím změkčování, ať již koupelí v teplé vodě nebo přípravkem z lékárny či drogerie. K obroušení pat používejte ruční nebo bateriový pilník.

Po ošetření pilníkem aplikujte hydratační a regenerační prostředek.

Na plísně zkuste některé léčebné přípravky z lékárny a jestli to nepomůže, navštivte kožního lékaře.

Použijte rovné nůžky nebo kleštičky a hranu nehtu ještě mírně zabruste pilníčkem. To proto, aby vám případné ostré konce nezachytávaly o ponožky. Pokud si sami neumíte nebo nemůžete nehet na noze – ať již z jakýchkoliv důvodů – správně zastřihnout, měli byste se vložit do rukou pedikérky. Po ostříhání můžete použít přípravek Nail Repair, třeba s obsahem Tea Tree Oil nebo přídavkem vitamínu E, pro zlepšení vitality nehtové hmoty.

Pocení nohou a jejich zápach – je zapotřebí, abyste si nohy umývali každý den.

Zde dávejte pozor na to, jestli si nohy také důkladně utíráte mezi prsty! Používejte na ně jiný ručník a záhyby mezi jednotlivými prsty si jím pečlivě vytřete. Zůstanou-li tato místa vlhká, jsou vynikajícím prostředím pro tvorbu kvasinek, plísní či bakterií – vlhko a teplo jsou pro ně naprostým rájem. A zmíněný zápach nohou přinášejí právě bakterie.

Je také nutné si denně měnit ponožky a případně používat deodoranty na nohy i do obuvi.

Nezapomeňte denně používat deodoranty na nohy i do obuvy.
Nezapomeňte denně používat deodoranty na nohy i do obuvi. | Zdroj: goffkein / Depositphotos

Ekzémy a vyrážky akutní či chronický ekzém zvyšuje riziko infekce, neboť tyto kožní projevy často svědí a postižená osoba si je škrábe.

Při uvedených obtížích se vyhýbejte pobytu ve veřejném bazénu, vyhněte se také horkým sprchám a koupelím. Pořiďte si takové čisticí a hydratační přípravky, jež neobsahují alergeny a nejsou parfemovány.

Pro zachování vyšší vlhkosti pokožky si doma můžete provádět mokré zábaly a po jen lehkém utření naneste vrstvu hydratačního krému. Pokud vyrážka neustupuje, navštivte dermatologa.

Na nohou vás mohou potrápit ještě i další obtíže: křečové žíly, bradavice, vředy a boláky. Některým z nich lze včasnou a pravidelnou domácí péčí předcházet. Pokud však nebudete v prevenci úspěšní, neváhejte a objednejte se u lékaře.