Krása v ruinách aneb urbex jako adrenalinový koníček

Krása v ruinách aneb urbex jako adrenalinový koníček
Lákají vás opuštěná místa a máte dostatek smyslu pro netradiční koníčky? Urbex je oblíbenou aktivitou mnoha milovníků dobrodružství. V čem tahle zábava spočívá?

Co je to urbex

Termín urbex je zkratkou anglického urban exploration, volně přeloženo tedy něco jako „městský průzkum.

Jedná se o prozkoumávání objektů vzniklých lidskou činností, které jsou současně běžně nepřístupné, jak vysvětluje všeobecně přijímaná definice této aktivity. Být to mohou industriální budovy, tunely, doly či komíny.

Cílem urbexu je poznat zajímavá místa, objevit netradiční výhledy nebo se seznámit s leckdy velmi pohnutými lidskými osudy. Při urbexu na sebe nejen komunita nechává působit romantickou atmosféru místa, ale ověřuje si i fakta. Cenné jsou takto získané informace i pro odborníky v podobě historiků.

Samotní vyznavači této aktivity uznávají nepsané pravidlo: Přípustné je odnést si pouze fotografie a na místě nezanechat žádné známky vlastní přítomnosti. Zcela nepřijatelný je pokus dostat se do objektu násilím.

Je urbex bezpečný?

V tuzemsku ti, kteří se zábavě věnují, dbají i na to, aby nebylo poznat, odkud fotografie pocházejí. Cílem je totiž opuštěný ráz lokality zachovat, nikoli ji zpřístupnit davům zvědavců nebo dokonce vandalům.

V tuzemsku tak vzniklo již několik webů, které poskytují jakousi databázi podobně opuštěných lokalit. Fanoušci urbexu připouštějí: U některých míst nelze jejich identitu úplně utajit, jsou notoricky známá.

Ne vždy je také přítomno jen kouzlo dávné minulosti, častou součástí opuštěných míst jsou lidé na okraji společnosti, narkomani či bezdomovci. Většina z nich není nijak nebezpečná, urbex jako takový ovšem pochopitelně svá rizika má.

Nejčastěji hrozí úraz. Konflikt se zákonem obvykle méně, když už si podezřelého ruchu v místech, kde není očekáván, všimne policie, zpravidla řeší nečekané „hosty“ pouze domluvou. Urbex není aktivitou nikterak destruktivní, obvykle tak nachází pochopení například i u ostrahy objektů.