Tipy našich babiček: Upečte si perník a vyzkoušejte popel jako netradiční čistič

Tipy našich babiček: Upečte si perník a vyzkoušejte popel jako netradiční čistič
Upečte si tradiční perník tak, jak to dělávaly naše babičky. Zužitkujte pažitku, jež vám roste doma na balkoně, a zbytky dřevěného popela, které se vám povalují v krbu. Možná ani nebudete věřit, jak báječně se to dá všechno využít.

Jak si upéct tradiční perník?

Tradiční perník sestává z těsta, do něhož se dává pouze teplý med a žitná mouka v poměru 1:1. Zní to jednoduše, pravda? Nezapomínejte ale, že charakteristickou chuť perníčku dodá pestrá škála koření. Vybírat je možné snad až ze stovky rozličných druhů. Vedle toho tradičního (mletý badyán, skořice, hřebíček, anýz, fenykl, nové koření) lze použít i sušenou citronovou nebo pomerančovou kůru, případně pro ozvláštnění špetku pepře (černého, růžového či kajenského). Cílem je dosáhnout lahodného, lehoučkého a snadno stravitelného perníku. Aby se vám to povedlo, nechte těsto pracovat alespoň týden. Obejdete se i bez kypřidel. Až si z těsta vykrájíte své oblíbené tvary, pečte je 15–20 minut při 170 °C. Naše prababičky je po vychladnutí zdobily mandlemi a rozinkami nebo jiným sušeným ovocem.

K čemu v kuchyni využijete pažitku?

Nenáročnou pažitku lze pěstovat na okenním parapetu či balkóně. Ve vaší kuchyni se promění v univerzálního pomocníka s lehce pikantní chutí a svěžestí, jehož využití je prakticky neomezené. Ať už si jí jen posypete čerstvý chleba s máslem a solí anebo ji přidáte do pomazánek, určitě si náramně pochutnáte. Pažitku lze zakomponovat také do salátů, zeleninových polévek nebo míchaných vajíček. V sušené formě se pažitka využívá při výrobě domácího sýra nebo bylinkového másla. Věděli jste ale, že jsou jedlé i ty fialové kvítečky? Překypují vitamíny a nabízejí výraznější chuť než stébla. Jsou navíc hezké na pohled, a tak se ještě lépe hodí k dozdobení vašich pokrmů.

Zdroj: pažitka, Anna Shepulova / SHutterstock

V domácnosti se neztratí ani popel

Koho by napadlo, že i dřevěný popel z krbu se dá skvěle využít? Může se proměnit v kvalitní hnojivo pro zahradu nebo ve spolehlivý pohlcovač pachů a vlhkosti. Hodí se k úpravě půdy a posílení trávníku. Než ho ale svévolně rozesejete kolem pozemku, zkontrolujte si potřeby svých rostlin a půdy (pH). Popel obsahuje četné živiny, pročež se přidává do domácího kompostu. Dá se použít rovněž k odrazení škůdců, jako jsou slimáci nebo mravenci. Nasypte malé množství okolo náchylných rostlin a znovu aplikujte poté, co déšť smyje popel. Věděli jste, že může fungovat též jako čistič skla a kovu? Pasta vzniklá smícháním s trochou vody dokáže odstraňovat i zbytky lepidla.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.zdravestravovani.eu