Navoskovaná jablka z obchodů: Jsou mnohem přitažlivější, pouhým opláchnutím pod proudem vody se vrstvy ale nezbavíte

Navoskovaná jablka z obchodů: Jsou mnohem přitažlivější, pouhým opláchnutím pod proudem vody se vrstvy ale nezbavíte
Když vyrazíte do obchodu s cílem nakoupit jablka, koupíte si ta lesklá, nebo se spokojíte s těmi, která nezáří? S pomocí voskového potahu vypadají lépe a chrání jablka, ale zbavit se ho je složitější, než si myslíte.

K čemu slouží voskový potah

Ačkoli jablka po navoskování vypadají mnohem lépe než předtím, nejde pouze o kosmetickou úpravu. Existuje několik důvodů, proč se jablka navoskují, než se začnou prodávat ve větších obchodech, a lepší pohled na jablka je ten důvod úplně nejmenší. Dalším a hlavním důvodem, proč se to děje, je fakt, že jablka lze déle skladovat, navoskování jablkům dodává jakousi ochranu před vnějšími vlivy.

Nutno dodat, že kromě této umělé ochrany mají jablka také svou vlastní přírodní ochranu, která potenciálním predátorům ztěžuje se do jablek dostat. Tuto přírodní vrstvu je taktéž lepší odstranit. Ačkoli ani přírodní, ani umělá ochranná vrstva není zdraví škodlivá, možná patříte mezi lidi, kterým to vadí při jedení. Nebo se vám může udělat dočasně nevolno. Zejména pokud cítíte ztěžknutí žaludku při konzumaci jablek, doporučujeme zkusit obě ochranné vrstvy odstranit a vyzkoušet, jak se budete po snědení jablka cítit potom.

Jak odstranit voskový potah z jablek

Navoskování jablek je vhodné k úschově úrody, avšak jakmile se rozhodnete jablko sníst, již postrádá svůj účel. Pokud chcete vosk odstranit, existuje pár metod, jak na to.

Úplně nejjednodušší je natočit do hrnce vodu, přivést ji k varu a jablka do nich na chvilku hodit. Stačí jen několik vteřin a hned je vytáhnout. Ochranná vrstva zmizí. Stačí jen počkat, až jablko vychladne, a s chutí se do něho pustit. Ovšem pozor, pokud jablko necháte ve vroucí vodě déle, než je třeba, může se změnit jeho chuť i konzistence, což ne všem vyhovuje.

Pokud se obáváte vhození jablka do vroucí vody, existuje ještě jeden postup, který vás zbaví nežádoucí voskové vrstvy. A sice umytí jablka v octě nebo pomocí jedlé sody. Následně stačí jablko opláchnout vodou a otřít do sucha. Poté vám již ve vychutnávání si jablka, jako byste ho čerstvě utrhli ze stromu, nic nezabrání.

Opláchnout jablko ve vodě nestačí, doporučuje se například dát jablka chvilku do vroucí vody
Opláchnout jablko ve vodě nestačí, doporučuje se například dát jablka chvilku do vroucí vody | Zdroj: igorpushkarev / Depositphotos

A co se týče ochranné přírodní vrstvy, najdete ji spíše u bio jablek. Obecně platí, že čím je jablko sladší, tím větší přírodní ochrannou vrstvu má. Je to tím, že housenky a jiné predátory přitahují mnohem více než jejich kyselejší příbuzní.

Pro odstranění pesticidů se hodí metoda vroucí vody, avšak pokud jste si zvolili jinou možnost odstranění ochranné vrstvy, doporučuje se opláchnout jablko v horké vodě, díky čemuž budete mít jistotu, že pesticidy smyjete.

Nezkoušejte se navoskování zbavovat pomocí čistících prostředků či mýdla, je to naprosto zbytečné a něco může absorbovat jablko, přestože slupka může být nepoškozená.

Jednodušší je slupku oloupat, připravujete se ale o živiny

Mnohem rychlejší metoda je oloupání slupky pomocí nože či škrabky. Jedná se o jednoduchou metodu. Bylo však dokázáno, že většina vitamínů, které jablko obsahuje, se nachází přímo v samotné slupce, a proto je zdravější pojídat jablko i s ní.

Zdroje článku: