Jak sklízet a zpracovat rakytník

Jak sklízet a zpracovat rakytník
Zářivé oranžové perly rakytníku koncem srpna a v průběhu září zdobí zahrady a parky. Na nejvyšších větvích si s chutí smlsnou ptáci, ale přístupnější plody můžeme využít my. Přichystejte si vitamínové bomby pro sychravé dny.

Léčivé účinky

Rakytník obsahuje mnoho vitamínu C, stejně jako vitamínu A a karotenoidů. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání naše buňky před škodlivými volnými radikály. Už staří Číňané používali celou rostlinu rakytníku, včetně kůry a listů, do více než 200 léčivých i potravinářských tinktur.

Zdroj: Autor: ShotnCut / Shutterstock

Rakytníkem léčili téměř vše od očí a až po onemocnění srdce či ledvin. 

Sběr

Plody rakytníku musíme trhat s citem. Přezrálé plody mají tenkou slupku a při neopatrné manipulaci se rozprsknou jako práskací kuličky s oranžovou náplní. Rakytník můžeme sklízet od září do prvních mrazů. Jakmile se teploty začnou blížit k nule, bude velice obtížné plody sesbírat ručně. Každé dva roky proto můžeme rakytník v období sklizně prořezat, větvičky vložit do mrazáku a poté plody z větví snadno odstranit. Rok po střihu však potřebují stromy odpočívat a z prořezu se zotavit.  

Využití

Pokud si chcete rakytník uchovat i na zimu, nejjednodušší je rakytníkové perly zamrazit do malých krabiček nebo sáčků. Během roku pak můžete užívat čerstvý rakytník postupně a v malém množství. S oblíbeným sladidlem jej můžete rozmixovat a skrz drobné sítko přecedit na šťávu. Plody si můžete také usušit nebo naložit do alkoholu na léčivou tinkturu.

Rakytník
Zdroj: Paolio / Shutterstock

Zdroj:

  • Autorský text