Sen o tygrovi

Sen o tygrovi
Tygři jsou majestátními stvořeními. Na rozdíl od lvů nejsou definováni svojí příslušností ve smečce, ale svým solitárním životem.

Snář disponuje poměrně univerzálním výkladem snů o predátorech a divokých zvířatech. Nabízejí se dvě výkladové roviny.

Varianta č. 1 – Stín

Freud vnímal lidskou psychiku jako boj mezi superegem a id, který probíhá na pomezí ega. Id lze do určité míry přirovnat k Jungově pojmu Stínu. Stín je akumulací primordiálních potřeb a tendencí, které v sobě potlačujeme, respektive aktivně volíme jejich inhibici. Tyto tendence si často nemusíme ani uvědomovat a velmi často jsou právě charakterovými vlastnostmi, které nás iritují na ostatních.

Poradenská psychologie aktivně pracuje s pojmem projekce, neboť je jako taková něčím, čemu se ani ti nejuvědomělejší jedinci nedokážou vyhnout.

Pokud se vám zdá o tygrovi může to být symbolizací těchto neuvědomělých tendencí.

Zaměřte se na jedince ve svém okolí, kterými opovrhujete, či se vám opakovaně dostávají pod kůži a zjistěte, v čem jim můžete být podobní. Je také důležité porozumět potenciálu, který máme pro zlo, což je něco, čemu se věnujeme ve snu o vraždě.

Varianta č. 2 – Drak a nepřítel

Predátoři jsou nepřítelem člověka. V současnosti již nelovíme ve stepích a nemusíme se o kořist přít s divokými lvi a hyenami. Moderní predátoři nosí lidskou tvář a jsou všude kolem nás.

Sen o tygrovi je variací na sny, které nás upozorňují na kompetici v našem životě. V práci, či osobním životě se nevyhneme lidem, jejichž cíle jsou v přímé opozici vůči našim. Sen vaše myšlenky na tohoto člověka může vystihnout právě pomocí tygra.

Alternativně může tygr sloužit jako forma snu o drakovi, kdy je alegorií na překážku a výzvu, která právě před námi stanula a pokud ji nepřekonáme pozře nás katastrofa.

Zdroj:

  • autorský text