Sen o rozchodu

Sen o rozchodu
Rozchod dokáže být bolestný a stresující. Neztrácíme pouze druhou osobu, ale i část sebe sama. Toto se může stát i pokud s nikým nejsme v romantickém vztahu.

Každý, kdo někdy miloval i někdy plakal. Rozchody jsou přirozenou součástí života a finální destinací lásky. Co znamená, pokud se nám o nich zdá?

Varianta č.1 – Upnutí

Sny o událostech ohrožujících, či ukončujících romantický vztah jsou velmi často diagnostikou toho, jak v současnosti daná dyáda funguje. Patologická žárlivost a obavy z rozpadu vztahu mohou být potlačovány do nevědomí, přičemž následně během spánku opět vyvěrají na povrh. Abychom blíže porozuměli tomu, co takový sen znamená musíme nejprve pochopit, co je příčinou tohoto potlačovaného chování.

Snář se v kapitolách, které se koncentrují na vztahy zmiňuje, že univerzálně je zdrojem obav z rozpadu vztahu naše přílišné upnutí na něj. Ztrácíme ve vztahu vlastní identitu a idea rozpadu vztahu je tak ztotožnitelná se smrtí ega, jako takového.

Nebojte se kultivovat život i mimo váš vztah a částečně se od svého protějšku emancipovat.

Varianta č. 2 – Nepřekonaná vzpomínka

Rozchod dokáže být bolestný a stresující. Neztrácíme pouze druhou osobu, ale i část sebe sama. Pokud aktuálně s nikým v dyadickém vztahu nejste je pravděpodobné, že sen zosobňuje nepřekonanou vzpomínku na rozchod, který jste již zažili. Nemusí přitom vypovídat pouze o traumatické události jako takové, ale paradoxně i o idealizaci první lásky se kterou své současné vazby následně porovnáváte.

Snář demonstruje, že v takovém případě je sen připomínkou na to, že i první láska nebyla dokonalá. Pokud jste nikdy s nikým dosud v obdobném vztahu nebyli sen je projevem vaší racionalizace pro to, proč se vztahům vyhýbáte.

Varianta č. 3 – Svoboda

Pokud s nikým nejste v romantickém vztahu, může se vám i v takovém případě zdát o rozchodu. Snář nabízí výklad, ve kterém je sen demonstrací vašich interních obranných mechanismů a racionalizací, které používáte pro obhájení si toho, proč se snům vyhýbáte. Krom toho může symbolizovat i ztrátu části svého vlastního já.

Na základě poznatků, které popisuje snář Carla Gustava Junga víme, že každý muž má ve své psyché obsaženou vnitřní ženu animu a každá žena vnitřního muže anima.

Rozchod může alegoricky zosobňovat ztracení kontaktu s tímto vnitřním mužským, či ženským ideálem. Muži, kteří se bojí plakat a ženy, které se obávají zdvihnout hlas jsou všechno příklady jedinců, kteří mohli s tímto vnitřním aspektem ztratit kontakt. Pokuste se ho zpátky iniciovat pomocí kultivace koníčků spojených s daným pohlavím a následně rozviňte jejich působení i na sociální projevy.

Zdroj:

  • autorský text