Jaro klepe na dveře a březen volá k výsadbě rozličných květin, zeleniny i ovocných stromů

Jaro klepe na dveře a březen volá k výsadbě rozličných květin, zeleniny i ovocných stromů
Jaro je na zahradě obdobím aktivity a nového růstu. Výsadbou květin, rostlin, zeleniny, ovocných stromů a keřů během března můžete přispět ke kráse a rozmanitosti své zahrady a těšit se na vysoce výnosnou, barevnou zahradnickou sezónu.

Výsadba květin, rostlin a ovocných stromů v březnu

Pro zahradu znamená jaro čas obnovy a nových začátků. Zatímco příroda se pomalu probouzí v jasnějších barvách, nastává ideální doba pro výsadbu květin a rostlin, jež zahradu ozdobí svým půvabem a rozmanitostí. Vedle prvních semínek, která lze zasít už v březnu (např. špenát, hlávkový salát, kapustu, zelí, květák, tuřín a mrkev, hrách, ředkvičky, česnek a cibulovou zeleninu), přichází prostor také pro četné druhy květin a ovocné stromy. Zeleninu citlivou na chlad, jako jsou např. rajčata, papriky nebo lilky, je možné začít v březnu pěstovat uvnitř.

Mezi květiny, které byste na zahradách měli vysadit na jaře, patří elegantní laskavec ocasatý, křehký šater (gypsophila), jasné měsíčky nebo okouzlující chrpy. Tyto květiny vnesou do okolí barvy a živost, navíc přitahují užitečný hmyz, jako jsou včely a motýli, který pak zajistí zdravé opylování.

Také ovocné stromy a keře nabízejí atraktivní způsob, jak zkrášlit zahradu. V březnu můžete vysadit ostružiníky a maliníky, rybíz, meruňky, jabloně a hrušně. Nejenže přinesou bohatou úrodu v nadcházejících letech, ale současně přispějí k rozmanitosti a kráse celého venkovního prostoru.

Sázení mrazuvzdorných letniček a divokých květin

Aby se nově vysazeným květinám a rostlinám optimálně dařilo, je důležité zasadit je na vhodné místo a zajistit jim dostatečnou zálivku. Příprava půdy a mulčování mohou rovněž dopomoci k jejich zdravému růstu a prospívání. Některé mrazuvzdorné květiny můžete vysévat přímo do země ještě před posledním mrazem, patří mezi ně mj. zmíněný měsíček, pivoňka nebo hvozdík.

Mrazuvzdorné letničky lze vysévat právě tam, kde mají kvést. Dobře připravte půdu tím, že ji zbavíte plevele a uhrabete do jemného sklonu, a nenechte se zlákat k obohacení půdy. V březnu lze vysévat rovněž jednoleté směsi divokých květin. Stejně jako u odolných letniček připravte půdu výše zmíněným způsobem. Doporučuje se např. kohoutek luční, koukol polní, kukuřičný měsíček, zvonky nebo bukvice lékařská.

Pozadí s měsíčky, chrpami a jinými volně rostoucími květinami
Pozadí s měsíčky, chrpami a jinými volně rostoucími květinami | Zdroj: Alinamd / Depositphotos

Zkrášlování trávníku a stříhání některých rostlin

Kromě výsadby květin a rostlin vás v březnu čekají na zahradě další důležité práce, jako je správná péče o trávník a prořezávání ovocných stromů a keřů pro podporu zdravého růstu. Před samotným sekáním trávníku je třeba odstranit zbytky listí, hrubé nečistoty a přetrvávající sníh. To umožní trávníku lépe dýchat a růst. Březen je ideálním obdobím pro vertikutaci trávníku, během níž se odstraní mech a plsť, aby se vzduch a živiny snáze dostaly ke kořenům a aby se zabránilo tvorbě nežádoucích plevelů.