80 % řidičů si myslí, že jsou nadprůměrní. Kde se stala chyba, když by to mělo být jen 49,99 %?

80 % řidičů si myslí, že jsou nadprůměrní. Kde se stala chyba, když by to mělo být jen 49,99 %?
Téměř všichni účastníci silničního provozu si myslí, že jsou jejich dovednosti při řízení motorového vozidla dokonalé. Téměř 80 % lidí si myslí, že má nadprůměrné řidičské schopnosti, nicméně podle statistických pravidel by jich mělo být mnohem méně. V čem je tedy problém?

Iluzorní nadřazenost

Psychologové tento pojem velmi dobře znají. V podstatě se jedná o jev z jedné americké rozhlasové hry odehrávající se v malém městečku. V něm jsou bez jakýchkoliv pochybností všechny ženy silné, všichni muži jsou krásní a urostlí a všechny děti mají nadprůměrné znalosti. Tento jev je možné pozorovat i u vás řidičů. Prakticky všichni si totiž myslíte, že pokud jste v životě neměli dopravní nehodu, může za to vaše dokonalé řidičské umění, ovšem pravda bude někde jinde.

Počet dopravních nehod

Pokud by byli všichni řidiči nadprůměrní, stávalo by se minimum dopravních nehod. Bohužel statistika hovoří nekompromisně, neboť počty dopravních nehod každoročně rostou. Schválně si sami sáhněte do svědomí, jestli nepoužíváte za volantem mobilní telefon a zda se za každé situace věnujete řízení. Z výzkumů totiž vyplývá, že mobil v autě používá 61 % řidičů, z nichž 91 % ví, jak může být takové jednání nebezpečné.

Projděte kurzem bezpečné jízdy, zdroj: Dragana Gordic  / Shutterstock

Přehnané sebevědomí

Nejčastějším důvodem, proč si myslíte, že jste dobrými řidiči, je přehnané sebevědomí. V lidské společnosti se nachází mnoho profesionálních šoférů, kteří najedou desítky tisíc kilometrů ročně, ovšem většina z vás do této skupiny asi patřit nebude. Pokud si navíc budete za volantem moc věřit, ztratíte obezřetnost a ostražitost. Následky pak mohou být tragické, protože dříve nebo později způsobíte vážnou dopravní nehodu.

Chcete-li se přesvědčit o vašich skutečných řidičských dovednostech, projděte kurzem bezpečné jízdy. V rámci něho zjistíte, jak dobře, nebo špatně na tom jste při řešení reálných krizových situací.