Není oznámení jako oznámení. Že je v bříšku veselo se oznamuje vtipně, hravě i básní

Není oznámení jako oznámení. Že je v bříšku veselo se oznamuje vtipně, hravě i básní
Očekávané narození miminka je radostnou událostí, o kterou se partneři chtějí podělit s celým světem. Na výběr je spousta zajímavých a zábavných možností, jak to udělat.

Zamyslete se nad časem, kdy těhotenství chcete oznámit

Ještě než se do oznamování radostné novinky pustíte, promyslete si, zda už je vhodný čas na informování přátel a rodiny. Pověrčiví lidé se drží pravidla, že první tři měsíce jsou rizikové a mělo by se toto malé tajemství udržet v tajnosti. Pravdou je, že první trimestr, tedy období do 13. týdne těhotenství, je skutečně nejrizikovější dobou celého těhotenství. To, zda si radostnou zprávu necháte pro sebe či nikoliv, je ale pouze na vás.

Informovat o těhotenství můžete vtipně i komorně

Někteří lidé nemají rádi překvapení, a tak novinku o těhotenství oznamují pouze slovně nad šálkem čaje či kávy. Takové oznamování ale není pro každého. Někdo je naopak rád středem pozornosti a oznamování těhotenství si chce užít na maximum. Existují tak varianty, při kterých můžete své blízké naprosto nečekaně ohromit novinkou o blížícím se příchodu nového člena rodiny na svět.

Těhotenství mohou oznámit vaše starší děti

Oznámení těhotenství rodině může být zábavou nejenom pro vás, ale i pro její členy. Pokud již máte děti, pak i je do oznamování těhotenství můžete zapojit. Pořídit jim můžete například tričko velká sestra nebo velký bratr. Pak už je na zúčastněných, aby si uvědomili, co to vlastně znamená. Takové tričko můžete samozřejmě pořídit i členům rodiny. Pokud ještě nemáte dítě, můžete koupit například tričko nejlepší babička na světě. Obléct se do trička se vzkazem ale samozřejmě mohou i budoucí rodiče. V dnešní době již seženete trička s českými názvy. Nebo si takové tričko jednoduše s použitím fixy můžete doma vyrobit. S partnerem pak můžete hádat, jak dlouho bude rodině a přátelům trvat, než si nápisu na tričku všimnou.

Darujte dárek, který překvapí

Poměrně obvyklým způsobem, jak lidé oznamují těhotenství, je oznámení těhotenství dárkem. Do krabičky nebo balícího papíru můžete zabalit věc, díky které po otevření lidé poznají, že se jedná o těhotenství. Může to být například bodyčko s nějakým vtipným popiskem, bačkůrky či dudlík. Ženy se velmi často uchylují také k zabalení těhotenského testu. Ten ale většinou darují svému partnerovi, tedy otci dítěte.  Do obálky také můžete zabalit fotku z ultrazvuku.

Fotografii můžete schovat mezi dovolenkové fotky

Právě fotografie je další možností, jak lze kreativně oznámit těhotenství. A to buď fotografií ultrazvuku nebo vás a vašeho partnera, který vás třeba drží za bříško. Fotografii můžete buď umístit do obálky, nebo třeba nenápadně přidat mezi fotografie z dovolené či nějaké oslavy. I zde pak budete napjatě čekat, než rodina fotografii objeví. 

Fotku také můžete doplnit o vtipný citát. Anebo do obálky dejte prostě jenom napsanou větu a nechte ostatní lámat si hlavu nad tím, jaký je její skrytý význam. Mezi takové věty patří například „Naše rodina bude růst o dvě nohy.“, „To vše proto, že se dva lidé zamilovali.“, či „Chystáme se na ten nejkrásnější dárek našeho života.“.  Ve fantazii se meze nekladou, a tak si můžete sami vymyslet originální citát, kterým potrápíte mozkové závity svých přátel. Kromě citátu můžete vymyslet i hádanku nebo kvíz s nápovědami.

Buďte originální, nechte rodinu stírat losy nebo ochutnat vaše sušenky

Originální formou oznámení těhotenství jsou stírací losy. Ty se dají koupit zpravidla na internetu, možná je ale seženete i v kamenných prodejnách. Po setření se na stíracím losu objevují věty typu „Budeš teta“, „Budeš babička“ a tak dále. Oznámení těhotenství stíracím losem je poměrně novinkou. Rodina a přátelé tak jistě budou velmi překvapeni.

Netradiční oznámení těhotenství můžete také vytvořit v kuchyni. Upečte sušenky v růžové a modré barvě, na dort napište například strejda, teta nebo prarodiče. Možná to na první pohled nikomu nedojde, růžové a modré sušenky ale pravděpodobně nepečete často. Návodnými otázkami by se tak vaši hosté měli dobrat k odpovědi. Pokud jste zdatnou kuchařkou, můžete upéct například perníčky ve tvaru dudlíku, zavinovačky či další maminkovské motivy.

Těhotenství můžete oznámit i na oslavě
Těhotenství můžete oznámit i na oslavě | Zdroj: Floren Horcajo / Shutterstock

Zábava, při které se hráči dozví zajímavou novinku

Pokud chcete udělat oznámení zábavně, zvažte také možnost dát lidem kolem sebe puzzle. Na ty nechte natisknout buď fotografii ultrazvuku, spíše ale nějaký text, z kterého po složení vyzní, že čekáte dítě. Například se tam může objevit věta „Budeš dědeček“. Napsat nebo natisknout lze ale opravdu cokoliv. Kromě skládání puzzlí můžete vymyslet i další hry. Například stopovanou. Tu lze hrát venku nebo v bytě. Její účastníci musí plnit úkoly a hledat další nápovědy. Ty je nakonec dovedou k zjištění, že budete očekávat nový přírůstek do rodiny.

Šéfa informujte spíše formálně

Oznámení těhotenství v práci může a nemusí být příjemné. Svému nadřízenému by žena těhotenství měla oznámit spíše formálně. Pro kolegy a přátele ale můžete přichystat třeba křížovku. Každý ze zúčastněných musí odpovědět na jednu otázku. Tajenkou pak může být například věta „Jsem těhotná“. Oznamování v práci si správně načasujte. Rozhodně se nehodí, abyste o těhotenství informovala během porady nebo před důležitou schůzkou.

Ať už se rozhodnete vybrat si vtipné oznámení těhotenství, nebo si tento dojemný okamžik chcete užít spíše komorněji, dobře si to promyslete. Jedná se o nádherný zážitek, na který budete vzpomínat do konce života.

Zdroje článku: