Nouzový stav 2.0 a jeho vliv na vzdělávání žáků a studentů

Nouzový stav 2.0 a jeho vliv na vzdělávání žáků a studentů
Infekční oddělení nemocnic začínají být přeplněné a je třeba aktivně bojovat proti koronaviru. Nouzový stav by neměl být zaveden v takové míře, jak tomu bylo na jaře, přesto se opět nejvíce dotkne školství.

V posledních dnech se v souvislosti s nemocí covid-19 nemluví o ničem jiném, než o opětovném zavedení nouzového stavu. Ministr Prymula má za to, že abychom vyhráli v boji proti plošnému šíření koronaviru, je třeba uzavřít alespoň některé školy a omezit volnočasové aktivity.

Do školy pouze ti nejmenší

Podle ministerstva zdravotnictví by měly střední školy a vyšší stupně základních škol přejít alespoň na 2 týdny na distanční výuku. Toto nařízení by se mělo týkat všech škol v regionech, které jsou podle semaforu označeny červenou a oranžovou barvou, což je momentálně více než polovina naší republiky. Do školy budou moci děti na nižším stupni, žáci nižších tříd na víceletých gymnáziích. Uzavírat by se neměly ani mateřské školky. Zda budou muset tito žáci i během vyučování nosit ochranu úst a nosu doposud nebylo uvedeno.

Vláda se bude snažit zamezit scházení mládeže. Podle ministra zdravotnictví je mládež na středních školách více náchylná k přenosu viru na rizikové skupiny. Jelikož je většinou tato skupina žáků technicky zručnější, neměla by pro ně být distanční výuka až takový problém. S touto skupinou školáků také není nutnost, aby s nimi rodiče byli po celou dobu doma a mohou se tak nadále věnovat svému zaměstnání.

Jednání o možných výjimkách

Vláda ještě bude jednat o specifických skupinách studentů, které by podle opozice měly mít možnost kontaktní výuky. Jde o studenty prvních ročníků středních a vysokých škol a o maturanty, pro které může být distanční příprava na závěrečné zkoušky mnohem obtížnější.

Školy by ale především měly jednat s krajskými hygienickými stanicemi a pohotově reagovat na situaci přímo v regionu. Pakliže se situace v regionu zhorší a bude na semaforu označen červenou barvou, měla by škola okamžitě přejít na distanční výuku.

Zároveň vláda apeluje na všechny občany, aby v této době respektovali vládní omezení, nosili roušky nebo respirátory a vyhýbali se místům, kde je koncentrace lidí větší. Zároveň je nutné, aby si co nejvíce lidí do svého telefonu stáhlo aplikaci eRouška, aby mohl projekt Chytrá karanténa fungovat co nejlépe.