Máme doma Covid. Jak postupovat, aby se nenakazili ostatní členové domácnosti

Máme doma Covid. Jak postupovat, aby se nenakazili ostatní členové domácnosti
Jeden ze členů domácnosti je pozitivní na koronavirus. Zde je postup, kterým se v tomto případě řídit a chránit tak ostatní členy, především ty z rizikových skupin proti nákaze.

Osoba, které byla diagnostikována nemoc covid-19 by měla mít nejlépe k dispozici celou jednu jednotku, tedy pokoj s nezbytným zařízením pro naplnění potřeb – koupelna, toaleta, kuchyně. Takový luxus si však většina domácností nejspíš dovolit nemůže, nebo pro něj nemají volné jednotky. 

Sdílíte-li domácnost s osobou v karanténě, měla by mít vyčleněný alespoň 1 pokoj, do kterého nikdo jiný nebude vstupovat. Ten by se měl dostatečně větrat, pravidelně by se měly měnit lůžkoviny apod. Nakažený by měl z tohoto prostoru vycházet jen v nezbytně nutných případech, tedy kvůli hygieny, přičemž by měl do těchto prostor nakažený vždy vstupovat jako poslední a následně použít na vše dezinfekci.

Vlastní ručník i koš na použité prádlo

Nakažený by měl mít k dispozici výhradně věci, který nikdo jiný nepoužívá. To znamená třeba i ručník na ruce, toaletní papír, pravidelně si měnit kartáček na zuby apod. Úplně nejideálnější by bylo, kdyby všechny tyto věci byly jednorázové. Odpad by se měl rovněž třídit zvlášť, a to platí i pro použité prádlo, které by se nemělo prát s ostatním a mělo by mít vyhrazenou speciální nádobu.

Oblečení by se mělo prát minimálně na 60 stupňů a následně by mělo být vyžehleno na nejvyšší možnou teplotu.

Do kuchyně o samotě

V ideálním případě by měli nakaženému nechávat potraviny přede dveřmi ostatní členové domácnosti. V případě, že doma nikdo není, samozřejmě může jít nakažený do kuchyně sám. Rovněž by se ale prostory měly pravidelně dezinfikovat.

Psychická podpora člena rodiny

Je důležité uvědomit si, že nakažená osoba, které se doma všichni "vyhýbají" může mít průběh karantény opravdu obtížný. Snažte se člena rodiny povzbudit, ať už rozhovorem skrze dveře, milým vzkazem na tácu s jídlem, nebo náloží nových knih, filmů, videoher, zkrátka vším, co mu může alespoň trochu zkrátit čas.