Kdo je nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger?

Kdo je nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger?
Dermatolog a ředitel fakultní nemocnice na Vinohradech byl v hledáčku STB a netají se zájmem o vakcínu Sputnik V. Zájmem o post ministra se netajil, přesto se necítí být politikem.

Ve středu byl představen už čtvrtý ministr zdravotnictví za období pandemie koronaviru, je jím Petr Arenberger, který doposud působil ve vedení nemocnice v Praze na Vinohradech. Ve funkci tak nahradí Jana Blatného, který ve středu dopoledne oznámil odvolání z postu ministra. Petra Arenbergera již uvedl do funkce prezident Miloš Zeman.

Arenberger před rokem 89 a záznam u STB

Petr Arenberger se nijak netají tím, že před rokem 1989 byl členem KSČ. Kromě toho byl ale v seznamu kandidátů tajné spolupráce, to ovšem neznamená, že byl přímo agentem STB, přestože různé spekulace tvrdily že byl agentem, není to tak. Petr Arenberger byl zaregistrován v roce 1989 jako kandidát s krycím jménem Kůže, jak je patrné z protokolu Státní bezpečnosti.

Bohaté zkušenosti z oblasti lékařství

Pomineme-li nechvalnou minulost současného ministra z období před revolucí, můžeme obdivovat jeho obrovský přínos pro vědu. Jeho poznatky a objevy v oblasti dermatologie rovněž přednáší studentům na lékařské fakultě, kromě vedení nemocnice je totiž také uznávaným profesorem. Co tedy mají Petr Arenberger a Jan Blatný společného je bezesporu přínos v lékařství a odbornost.

Sputnik není problém

V čem se však oba lékaři, a vlastně i politici, rozcházejí, je názor na ruskou vakcínu Sputnik. Jan Blatný odmítal nákup a aplikaci Sputniku bez schválení Evropské komise pro léčivé přípravky, Petr Arenberger naopak nevidí v nákupu těchto vakcín až takový problém. Již dříve připustil, že by v rámci klinického zkoušení látku povolil. Možná že právě proto nemá s jmenováním nového minstra prezident Zeman vůbec žádný problém, s názory předchůdce Blatného se totiž Miloš Zeman neztotožňoval.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kdo-je-novy-ministr-zdravotnictvi-petr-arenberger/r~db596d6c979911eb99faac1f6b220ee8/