Tyhle kvetoucí klenoty pocházejí z Kanárských ostrovů, mohou ale zkrášlit i českou zahradu

Tyhle kvetoucí klenoty pocházejí z Kanárských ostrovů, mohou ale zkrášlit i českou zahradu
Překvapivě vysoké kvetoucí věže budí dojem, jako by pocházely z jiné planety, ale vlastně k nám přišly z krásného ostrova Tenerife. Proto preferují slunce a teplé, suché počasí. Dařit se jim může také u nás, pokud jim dopřejete ochranu před mrazem a ideální stanoviště v dobře propustné půdě.

Klenoty z ostrova Tenerife

Kanárské věže klenotů (anglicky „towers of jewels“) nebo také hadince teidské či Wildpretovy (Echium wildpretii) jsou květiny nejen s podivuhodnými názvy, ale i s neobyčejným vzhledem, z něhož vám dozajista spadne brada. Tyto úžasné dvouleté rostliny se stříbřitými listy dorůstají do výšky 1,5–3 m a ve druhém roce bývají pokryté zářivě růžovými květy. Jak název napovídá, pocházejí z Kanárských ostrovů u pobřeží Maroka, v kteréžto oblasti panuje mírné počasí se slunečnými léty s teplým mořským vánkem a s chladnými, ne však mrazivými zimami. Za určitých podmínek se jim ale může dařit i u nás…

Nejdříve pěstujte v květináči, pak přesaďte do zahrady

Semena hadince teidského lze zakoupit přes internet. První rok života zahajuje coby šedivá až stříbrná růžice posazená nízko nad zemí, ve druhém roce potom vytváří vysokou a hustou okvětní věž. Proto se doporučuje pěstovat ho nejprve v květináči a na jaře druhého roku přesadit do zahrady na nějaké slunné a suché stanoviště s trochou ochrany před větrem do volně propustné půdy. Může dobře růst na rozličných místech, včetně pobřežních a štěrkových zahrad, břehů a svahů, venkovských zahrad a luk s divokými květinami.

Může přežít teploty pod –6 °C, poskytnete-li mu určitou ochranu, ale obecně dává přednost teplému až mírnému počasí. V chladných oblastech je proto vhodnější pěstovat ho ve skleníku. Nejlepší půda je písčitá až zrnitá, pro rostliny v květináčích dobře funguje kaktusová. Rostlina je vcelku odolná vůči suchu, ale vynikající péče o ni bude zahrnovat pravidelné zalévání během léta, aby se vytvořila silná věž, která se nepřevrhne.

Echium wildpretii
Echium wildpretii | Zdroj: trexec / Depositphotos

Rostliny se o sebe z velké části starají samy

Kanárské věže klenotů se stanou ozdobami vaší zahrady, vděčnými a nenáročnými na údržbu, pokud jim tedy dopřejete správné podmínky na plném slunci a ve středně úrodné půdě. Na podzim sbírejte semena, abyste je mohli příští jaro až léto znovu vysít, případně je prostě nechte vysévat se po vaší zahradě. Hadince se obvykle samy vysemení, takže pokud jim to dovolíte, ovládnou prakticky celý okolní prostor.

Dávejte pozor na poškození růžic slimáky v prvním roce. Pokojové rostliny se zase mohou stát kořistmi molic a svilušek. Mírná závlaha pomůže hadinci zesílit a zabrání jeho převrácení. Možná budete muset poskytnout nějakou opěru, použít kolík, bude-li rostlina v květináči příliš těžká. Při manipulaci s hadincem buďte opatrní, protože jeho míza může dráždit pokožku a všechny části rostliny jsou při požití toxické. Výsledná krása ale rozhodně stojí za trochu nepohodlí a zvýšenou obezřetnost.