Jak nejlépe skladovat čerstvou kávu a proč chutná nejlépe?

Jak nejlépe skladovat čerstvou kávu a proč chutná nejlépe?
Nejlepší chuti kávového šálku docílíme vhodným pražením, rychlým mletím a správným skladováním. Pražení většinou ovlivnit nemůžeme, ale mletí a uchování kávy již závisí zcela na nás. Jak skladujete kávu vy?

Zamezte přístupu vzduchu, vlhkosti a slunečního svitu

Čím déle má namletá káva přístup ke vzduchu, tím rychleji také ztrácí na vůni a chuti. Ihned po rozdrcení kávových zrn dochází k oxidačnímu procesu, během kterého káva reaguje se vzduchem a degraduje. Také vlhkost ve vzduchu má na mletou kávu špatný vliv. Oleje v kávových zrnech jsou rozpustné ve vodě, díky čemuž káva tak skvěle chutná. Ale pokud nám ve skříni týdny zeje polootevřený pytlík s mletou kávou, vlhkost účinkuje a káva rychle ztrácí na své kvalitě. Už po půl hodině se při přístupu vzduchu, vlhkosti a slunečního svitu výrazně mění chemické složení mleté kávy. Jedině čerstvě namletá káva si zachovává všechny své živiny a chutě pro dokonalý požitek. 

Zdroj: Ermak Oksana / Shutterstock

Jak tedy mletou kávu uchovávat?

Nemůžete-li si kávu namlít těsně před použitím, kupujte ji alespoň ve vakuových obalech nebo ji těsně po namletí uložte do dobře těsnící neprůhledné dózy. Nádoba na kávu by měla být dostatečně malá, tak aby její objem co možná nejvíce odpovídal množství kávy, kterou do dózy uložíte. Ideální je použít nádobu, která pojme 250, maximálně 500 gramů. Jestliže si kávu koupíte v neprůhledném a vzduchotěsném balení, nepřesypávejte ji. Jakoukoliv manipulací káva ztrácí na kvalitě. Skvělé jsou obaly s jednostranně propustným ventilem, kdy se plyny uvolňující se po pražení dostanou ven, ale dovnitř se žádný vzduch ani vlhkost nedostane.

Ani do lednice káva nepatří. Pokud potřebujete skladovat kávu delší dobu, můžete využít mrazničku.

Balení však nejprve vložte do igelitového sáčku a kávu již nikdy po rozmrazení znovu nemrazte. 

 

Zdroj: