Invazivní druh slunéček východních by mohl vytlačit naše berušky. V zahradě ho ale využijete

Invazivní druh slunéček východních by mohl vytlačit naše berušky. V zahradě ho ale využijete
Letošní podzim je neobvykle teplý, což má za následek překvapivou aktivitu slunéček východních, poněkud agresivnějších příbuzných našich slunéček sedmitečných. Invazivní druh hledá úkryt před zimou, a protože těch přirozených ve městech moc není, schovává se i v našich domácnostech.

Požírače mšic můžete ve svých domovech mírně tolerovat

Invazivní druh slunéček východních, kterým se také lidově říká „čínské“ nebo „asijské berušky“, pochází, jak název napovídá, z východní Asie. V Evropě a Spojených státech amerických byl vysazován uměle jako přirozený nepřítel zemědělských škůdců, zejména mšic, na kterých si rád pochutnává. Sám ale mnoho přirozených nepřátel nemá, už jeho výrazná barva dává potenciálním útočníkům jasně najevo, že je jedovatý.

Slunéčka východní se na rozdíl od těch známějších sedmitečných vyznačují množstvím barevných kombinací, jsou navíc větší (dorůstají až 1 cm), kulatější a agresivnější. Člověka mohou kousnout oba druhy, ale běžnější to rozhodně bývá u čínských berušek. Neznamená to však, že by pro člověka byly nějak nebezpečné. Pokud se tedy usídlí ve vaší domácnosti ve snaze najít úkryt před drsnými mrazy, můžete je v podstatě lehce tolerovat. Samozřejmě je asi rádi vystrnadíte přímo ze svého domu či bytu, ale např. v zahradní kůlně by nikomu překážet nemusely. Jak podotkl odborník Zdeněk Kletečka z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích v rozhovoru pro Seznam Zprávy, slunéčka východní přes zimu hibernují, nepřijímají tedy potravu, nepáří se a nekladou vajíčka. Tyto radosti je čekají až na jaře, jehož začátkem z vašich domácností zase vyletí.

Nelikvidujte je, ale raději využijte v zahradě

Právě letošní podzim přinesl neobyčejně vysoké teploty, což mělo za následek, že již ukrytá slunéčka znovu vylezla za teplem. Proto si někteří obyvatelé mohou v posledních dnech všímat jejich zvýšené aktivity. Mnozí si dokonce stěžují, že jim berušky prolezly ochrannými sítěmi na oknech a teď je mají usídlené v rámech oken či vchodových dveří nebo na stropě v obýváku. Rámy často otevíraných oken se proto doporučuje krátkodobě postříkat biolitem. Spíše si ale na přítomnost těchto pro nás nezvyklých slunéček pomalu zvykejte, protože se zdá, že by během několika let klidně mohla zcela vystrnadit a nahradit naše klasické berušky. Napomáhá tomu i změna klimatu. Méně odolná slunéčka sedmitečná se postupně posouvají na sever do Skandinávie.

Tak či onak mohou být slunéčka východní prospěšná vaší zahradě a skleníku, proto by byla škoda zahubit je např. pomocí vysavače. Raději zvolte cestu „mechanického“ odstraňování, např. opatrným zametením a odnesením na místo, kde vám dobře poslouží.