Hudební skupiny, které frčely v devadesátkách

Hudební skupiny, které frčely v devadesátkách
Zlatá devadesátá přinesla na českou i zahraniční scénu hvězdné kapely. Podívejte se na ty nejlegendárnější skupiny, které ovládaly vrcholnou éru popu a rocku.

Nirvana 

Kurt Cobain s cigaretou v ruce, Smells Like Teen Spirit a nápěv, který uměl vybrnkat snad každý, kdo se mihnul s kytarou kolem ohně. Svým nejznámějším singlem v roce 1991 otevřeli bránu rockových devadesátých let. Rychlý vzestup se ale na členech kapely podepsal, frontman Cobian spáchal v roce 1994 sebevraždu, což způsobilo rozpad kapely. Jejich dílo se ale zatím jeví být nesmrtelným. 

Zdroj: Autor: Kathy Hutchins / Shutterstock

Backstreet Boys

Pětice „uličníků“ sice stále není uzavřenou kapitolou, svůj průlom ale zažila již v roce 1996. Singlem Quit Playing Games with My Heart zaútočila na hudební hitparády po celém světě. Po přelomu milénia absolvovali tříletou pauzu a v současné době připravují novou desku. 

Spice Girls 

Pravděpodobně nejznámější dívčí skupina všech dob a nejlepší britským popový interpret od dob Beatles. Jejich hit Wannabe se stal symbolem přelomu milénia. V roce 2019 uskutečnily světovou tour, které se již nezúčastnila Victoria Beckham. 

Lunetic 

Česká rádia bořila trojice chlapců z Mostecka. Původně zpívali anglicky, s hitem Máma ale přešli na češtinu a začali uvádět televizní hitparádu ESO. Přestože nešlo o zvláště kvalitní hudební produkci, Lutenici jsou do dnešní doby srdcovkou, která musí zaznít na každé vesnické zábavě. 

Původně zpívali anglicky, s hitem Máma ale přešli na češtinu a začali uvádět televizní hitparádu ESO.

Holki 

Předpokládalo se, že podobný úspěch jako Lunetici by na české scéně mohla mít také dívčí popová skupina. Čtveřice dívek byla vybrána na konkurzu, debutovala albem S láskou a během následujících čtyř let se zapsala do podvědomí mladé generace. Kromě Kláry Kolomazníkové, která skupinu v roce 2003 opustila, koncertují dodnes.