Bezlepkové mouky pro zdraví, chuť a pestrost ve stravě

Bezlepkové mouky pro zdraví, chuť a pestrost ve stravě
Mouky neobsahující lepek jsou atraktivní nejen pro celiaky, ale také pro ty, kteří chtějí do své stravy vnést trochu pestrosti. Na trhu existuje řada různých druhů neobilné mouky, seznamte se s těmi nejdůležitějšími a poznejte jejich možnost využití.

Mandlová mouka

Tato nízkosacharidová vysokotučná mouka je bohatá na bílkoviny, vitamíny E, B1, B2, hořčík, zinek, vápník, mangan a železo. Její nevýhodou je vyšší cena a nutnost rychlé spotřeby či skladování v chladu. Negativem mandlové mouky je vysoké zastoupení omega-6 mastných kyselin, jejichž nadbytek podporuje zánětlivé procesy. Mandlovou mouku proto používáme pouze pro zpestření stravy a doplňujeme ji potravinami bohatými na omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Autor: baibaz / Shutterstock

Tapioková mouka

Vysušený škrob z oddenku manioku neobsahuje téměř žádné bílkoviny a tuky. Naopak v něm nalezneme vitamíny skupiny B, hořčík, železo a zinek. Obsahuje rezistentní škroby, které mají prebiotický efekt a pomáhají vytvářet zdravou mikrofloru ve střevech. Není vhodný pro ty, kteří ze zdravotních důvodů omezují příjem sacharidů. Tapiokovou mouku používáme všude tam, kde potřebujeme těsto nakypřit a odlehčit.  

Kokosová mouka

Kokosová mouka je díky vysokému obsahu vlákniny vysoce nasákavá, v receptech nesmíme zapomenout na přidání většího množství tekutin. Používáme ji do receptů, ve kterých nám nevadí kokosová chuť. Mouka z kokosových ořechů má nízký glykemický index a je velmi dobře stravitelná.

Kaštanová mouka

Mouka z plodů jedlého kaštanu je bohatá na škroby i vlákninu, avšak chudá na bílkoviny a tuky. Má nasládlou vůni a můžeme ji přidávat do chleba, koláčů i sušenek.

Tapiokovou mouku používáme všude tam, kde potřebujeme těsto nakypřit a odlehčit.

Šáchorová mouka

Tato mouka se vyrábí z podzemních hlízek, které připomínají seschlé lískové ořechy. Obsahuje hodně vlákniny, rutinu a antioxidantů. Nabízí se jako alternativa při alergii na ořechy. Svou příjemně nasládlou chutí se hodí do sladkých pečených i nepečených receptů. 

(Zdroj: https://www.zijemebezlepku.cz/blog/bezlepkove-mouky/)