Odlehčená bábovka z bílého jogurtu

Odlehčená bábovka z bílého jogurtu
Mouku, olej, vejce a bílý jogurt má snad v lednici každý. Proto neexistuje žádná výmluva pro to, abyste rodince k odpolední kávě upekli odlehčenou bábovku z bílého jogurtu. Díky jogurtu bude těsto nejen zdravější, nýbrž i nadýchanější.

Co když mi některé ingredience pro bábovku chybí?

Pokud se vám do receptu na odlehčenou bábovku z bílého jogurtu opravdu nechce, vymluvit se můžete na to, že vám v lednici něco chybí. Ani tady však většinou nepochodíte. Víte, že velká část ingrediencí se dá při pečení a vaření nahradit?

Jako náhradu za bílý jogurt, který jste včera snědli ke svačině, můžete použít zakysanou smetanu nebo kefír. Chybí vám citrónová šťáva? Místo jedné lžičky citrónové šťávy použijte čtvrt lžičky jablečného octa.

Místo jednoho hrníčku krystalového cukru můžete použít tři čtvrtě hrníčku medu, tři čtvrtě hrníčku javorového sirupu nebo dvě třetiny hrníčku agávového sirupu. Pokud doma máte pouze moučkový cukr, místo jednoho hrnku krupicového cukru použijte jeden a čtvrt hrníčku moučkového cukru.

Hladkou mouku můžete skvěle nahradit špaldovou moukou, protože má stejné vlastnosti. Chybí-li vám doma polohrubá mouka, můžete si pomoct tak, že smícháte jeden díl hrubé mouky a jeden díl hladké mouky... a tak bychom mohli pokračovat. Je vidět, že ani chybějící ingredience nejsou překážkou dovést nápad upéct bábovku do finále.

Jaké ingredience potřebujete?

Připravte si:

  • půl hrnku změklého másla
  • 1 hrnek bílého krystalového nebo hnědého třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kelímek bílého jogurtu (lze použít jakýkoliv druh)
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • špetku soli

Jak na těsto?

Těsto v pohodě připravíte už za 20 minut. Aby šlo vše jako po másle, předehřejte si troubu na teplotu 170 °C a opravdu pořádně vymažte pečící formu. Pokud vám opakovaně bábovka z formy po upečení nevylézá, je načase zjistit příčinu.

Ta se může skrývat ve špatně vymazané formě. Pomoct si při vyklápění bábovky z formy můžete mokrou utěrkou, kterou přes horkou formu přehodíte. A pokud nepomáhají ani tyto osvědčené rady, je načase poohlédnout se po formě nové. Víte, že existují silikonové formy, ke kterým se těsto nepřichytává?

Pomoct si můžete i rozebírací bábovkovou formou. Tedy formou, která je složena ze dvou dílů, které po upečení bábovky hezky rozeberete a bábovku tím pádem z formy snáze dostanete.

Zdroj: DONOT6_STUDIO / Shutterstock

Na dilema s bábovkovou formou však není čas. Je potřeba promíchat mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. V misce pak do nadýchané pěny ušlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilkový extrakt, bílý jogurt. Bílý jogurt v tomto případě zastupuje mléko.

Pokud by se vám však těsto zdálo příliš husté, můžete přidat trochu horké vody. Do této směsi už jen ručně zapracujte směs mouky.Hotové těsto nalijte do bábovkové formy a pečte alespoň 50 minut. Přejeme dobrou chuť!

 

Zdroj: