Pár jednoduchých nápadů, jak přijít na chuť TOFU

Pár jednoduchých nápadů, jak přijít na chuť TOFU
Tofu má nálepku bílé hmoty bez chuti a stále to není úplně běžně kupovaná potravina, kterou si pravidelně dáváte na stůl. Přitom je to potravina budoucnosti a lidskému organismu prospívá.

Jak se vyrábí

Tofu se vyrábí ze sójových bobů, tak, že se extrakcí získá tekutina (sójové mléko), která se pomocí rostlinného syřidla vysráží. Pevná složka se oddělí, zbaví se přebytečné tekutiny a ve formách se tvaruje do kompaktních bochníků. Postup je vlastně stejný, jako když z kravského nebo kozího mléka děláte čerstvý sýr.

Pro zdraví

Tofu představuje významný zdroj rostlinných bílkovin a pomáhá snižovat špatný cholesterol díky obsahu Omega 3 (esenciální mastné kyseliny příznivě působící na kardiovaskulární systém, paměť, klouby, oči, pokožku a vlasy).

Použití

Tofu nemá nijak výraznou chuť, a proto ho mnoho lidí ochutná a zavrhne. Ale je to naopak, nevýrazná chuť mu dává možnost širokého využití. Přidává se do exotických polévek, výborně se hodí do roztíratelných pomazánek. Delikátní pochoutku z něj připravíte ve spojení se surovinami jako kapary, bazalka, citronová šťáva, olivový olej. Výborně se dá použít všude tam, kde se přidávají sušená rajčata a olivy. Tofu lze použít místo tvarohu na koláč pro lidi, kteří mají alergii na laktózu. Je to také potravina vhodná pro bezlepkovou dietu.

Tip na konzumaci:

ZELENINOVÉ PESTO S TOFU

125 g Tofu, hrst listů bazalky, 2 lžíce rozdrcených mandlí, 1 stroužek česneku, lžička citronové šťávy, 3 lžíce vody, 2 lžíce panenského olivového oleje, mořská sůl a pepř dle chuti

Tofu nastrouháte najemno, přidáte mandle, rozetřený česnek, šťávu z citronu, vodu a olej. Vytvoříte jemný krém, který osolíte a opepříte dle chuti. Bazalku použijete na ozdobu.

Krém se hodí na přípravu sendvičů, na těstoviny, k syrové zelenině nebo ke slanému pečivu.

GRILOVANÉ TOFU SE ZÁZVOROVOU OMÁČKOU

125 g Tofu, trochu chilli, lžička nasekaného rozmarýnu, kus zázvoru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, trochu olivového oleje, lahůdková cibulka, pražená sezamová semínka, mořská sůl

Plátky tofu široké asi 1,5 cm potřete olejem a posypete rozmarýnem a solí a dáte na gril. Omáčku připravíte tak, že z nastrouhaného zázvoru získáte šťávu, přidáte sójovou omáčku, chilli, citronovou šťávu. Omáčkou zlehka přelijete sýr ještě horký z grilu. Posypete nadrobno nakrájenou cibulkou a sezamem.