Trojice znamení, která neumí šetřit. Patříte mezi ně?

Trojice znamení, která neumí šetřit. Patříte mezi ně?
Šetření může být v některých životních fázích velkou výzvou pro každého. Pro některé je to však děsivý strašák po celý život. Pokud tedy znáte někoho, kdo nedokáže přežít týden bez zbytečného utrácení, poté pravděpodobně patří mezi tato tři znamení. Dělají to ale jen kvůli své lásce k luxusu?

Ryby

Ryby svůj rozpočet přesahují poměrně často. Není to ale kvůli tomu, že by tak milovaly nakupování a potřebovaly se obklopovat luxusem. Naopak, vystačí si spíše s málem.

Jsou však hodně vnímavé a citlivé, takže když si prochází těžkým obdobím, chtějí se uklidnit nějakým příjemným zážitkem a doufají, že si lepší náladu pořídí za peníze. Zajdou si proto nakoupit nové oblečení, na film do kina nebo na pořádně drahou večeři. Na chvíli jim to pomůže se dostat zpátky na nohy, ale kvůli jejich přecitlivělosti a změnám nálad to za pár dní začíná nanovo.

Když se tedy zrovna necítí nejlépe, mohou za nesmysly, které později vůbec nepotřebují, rozházet i své dlouho šetřené peníze. Jsou hodně proměnlivé, takže i když jim něco v jedné chvíli připadá jako skvělý nápad, za pár dnů už jim vůbec nebude dávat smysl. Je tedy dobré, když jim někdo na finance dává pozor, popřípadě si peníze mohou převést na šetřící účet, kde k nim nebudou mít tak snadný přístup.

Další příčinou jejich překvapivě velkého utrácení je jejich obrovská empatie a milosrdnost. Když je totiž někdo požádá pomoc, neváhají a otevřou jim nejen své srdce a náruč, ale i peněženku. Je jim nepříjemné si později říct o své peníze zpátky, takže za druhé často utratí i peníze, které šetřily na něco důležitého. Když je zkrátka někdo potřebuje, dají mu klidně všechno, co mají. Své problémy mohou přece vyřešit později.

Váhy

Váhy jsou vyrovnané a klidné, ale jen když jde o jejich emoce. Jejich vztah k nakupování je totiž jako naprostý protiklad jejich klidné povahy. Jejich nákupy a utrácení jsou impulzivní a nečekané. Občas se chovají, jako by vybíraly v obrovském výprodeji, kde jim jejich úlovky nikdo nesmí sebrat.

V záchvatech nakupování proto utrácí za úplné zbytečnosti jen proto, že je nějaká věc v regálu zaujala. Když něco chtějí, je to silnější než jejich vůle. Když se jim něco líbí, prostě neřeší ceny a nakoupí, co hrdlo ráčí. Tohoto svého zlozvyku jsou si sice vědomy, ale většinou s ním stejně nic nezmůžou. Jen se za to litují nebo si nadávají za to, kolik zase utratily. 

K financím tedy mají opravdu nebezpečný vztah. Navíc nemyslí ani na investování nebo jiné chytré zacházení s penězi, ale jen bezmyšlenkovitě utrácí. Snaží se také vymluvit na to, že nakupují kvalitně. Říkají si, že se vyplatí si za danou věc připlatit, když jim déle vydrží. Bohužel si to ale říkají až moc často a tyto investice se jim za chvíli začnou vymykat z rukou. 

Střelec

Střelci jsou snílci, optimisté a dobrodruhové, ale s realistickými finančními cíli už jim to tolik nejde. Zábava, kterou hledají v každé možné situaci, něco stojí – a většinou to není úplně málo.

Na rozdíl od ostatních rozhazovačných znamení v sobě však mají alespoň nějaký pud sebezáchovy. Pořád totiž myslí v první řadě na své zabezpečení, i když nebezpečně moc utrácí. Proto jsou také tak ambiciózní při hledání práce a budování kariéry. Vědí totiž, že pokud chtějí utrácet, musí také vydělávat, a tak se podle toho chovají. Své utrácení proto většinou moc neomezují. Moc jim to totiž ani nejde.

Jejich blízcí na ně mají také velký vliv, a tak když jejich přátelé začnou více šetřit, Střelci se také přidají. Sice se skutečně snaží, ale většinou si stanoví nesplnitelné cíle, takže svůj rozpočet stejně vždycky přesáhnou. To je vede jen k nespokojenosti a zklamání. Měli by se proto zamyslet nad svými skutečnými výdaji a dát dohromady plán, který bude fungovat. Nebo začít více vydělávat, aby si své obrovské nákupy mohly dovolit.

Zdroje článku: