Napětí na hranicích: Polští rolníci se bouří proti dovozu ukrajinského zlata

Napětí na hranicích: Polští rolníci se bouří proti dovozu ukrajinského zlata
Když se někde převrhne vlak s obilím, není to obecně považováno za dobrou věc. V polské Varšavě panuje již delší dobu spor o dopravu obilí do Evropy z Ukrajiny. Ukrajina je sice tradičně považována za obilnici Evropy, avšak dovoz obilí dělá některým obyvatelům Polska vrásky.

 V obci Medyka poblíž hraničního přechodu s Ukrajinou převrhli Poláci demonstrativně za zpěvu lidových písní vagón s obilím. Ukrajinský velvyslanec ve Varšavě Zvanyč označil jednání za ,,politickou provokaci zaměřenou na rozdělení obou zemí.” Kyjev akci rovněž odsuzuje.

Na síti telegram bylo polde Ecga24 ukrajinskou stanicí Suspilne zveřejněno video dokumentující toto dění. Video ve zdrojovém článku echa24 ovšem nepochází přímo z Telegramu, nýbrž z polského twittrového účtu. Na videu můžete dobře vidět jásající Poláky i obilí, jak se sype do kolejiště. Na oficiální ukrajinské zpravodajské stanici Suspilne není video při zadání ukrajinských klíčových slov ,,obilí” a ,,vysypat” k dohledání.

Mluvčí Solidarnosci, odborového svazu polských rolníků, Adrian Wawrzyniak vyhlásil, že zemědělci zorganizují ,,totální blokádu veškeré dopravy na hraničních přechodech. Zemědělci si stěžují konkrétně na klimatickou politiku EU a dovoz levnějšího zboží, především z Ukrajiny. Protože na Ukrajinu vyvážíme 90% celkového exportu, potřebujeme nutně udržovat koridor otevřený. Jeho uzavírka by rozhodně neprospěla ani zbytku Evropy.  

Polským zemědělcům se na druhou stranu dovoz obilí zase výrazně nevyplatí, protože je dovozové zboží je levnější, než místní produkce a podle dohody OSN, Turecka a Ruska (2023, uplatňována v červenci a červnu) byl Ukrajině vývoz obilí do Evropy plně umožněn. Do Evropy se podle Infografiky vyvážely především kukuřice (50%). 65% ukrajinské pšenice směřovalo podle serveru Infografika.cz do rozvojových zemí. Světový potravinový program OSN nakoupil od začátku války 80% svých zásob z Ukrajiny. Před válkou tento podíl činil 50%. Je tedy nutno říci, že že se dovoz do Evropy skutečně zvedl, a není divu, že drobní Polští zemědělci mají obavy o svou produkci. Na druhou stranu se dá zcela jednoznačně rozumět pohoršení Ukrajiny, kteří čin demonstrantů považují za zavrženíhodný.

"Rozhodně to není hrozba pro polské zemědělce, protože přepravujeme nejen zemědělské produkty, ale i autodíly pro německé automobilky, zpracováváme produkty, které se do Polska nedostanou. Blokáda hranic znamená mnohamiliardové ztráty jak pro naši ekonomiku, tak pro ekonomiku Evropské unie," tvrdí ukrajinský ministr pro místní rozvoj Oleksandr Kubrakov. 

Situace je komplikovaná. Doufejme, že se brzy zklidní.