Své druhé dítě jsem neměla stejně ráda jako to první. Myslela jsem, že láska naskočí automaticky, ale chvíli to trvalo

Své druhé dítě jsem neměla stejně ráda jako to první. Myslela jsem, že láska naskočí automaticky, ale chvíli to trvalo
Svého prvorozeného miluji víc než druhého. Miluji i svého druhého a očekávám, že ho budu milovat stejně jako svého prvního – jednou. Jen ještě ne.

Před šesti týdny se mi narodilo druhé dítě. Jako všichni novorozenci jí, spí a kaká. Většinu času od té doby jsem ho uklidňovala, kojila a četla. Nemůžu se na své dítě dívat celé hodiny.

Nuda

Upřímně řečeno, novorozenci mi připadají nudní. Kromě jídla, pláče a zírání s vámi téměř nekomunikují. Není to jejich chyba – stále si myslí, že by měli být v lůně! 

Roztomilost

Jsou rozkošná, ale štěňátka taky. Není toho mnoho, co by bylo specifické a jedinečné pouze pro ně. Cítím ke svému dítěti silnou náklonnost, ale neexistuje způsob, jak ho hluboce ocenit jako člověka.

Svého
Oproti tomu moje skoro tříleté dítě mě každý den rozesměje nahlas | Zdroj: fizkes / Shutterstock

Rozdíly staršího sourozence 

Oproti tomu moje skoro tříleté dítě mě každý den rozesměje nahlas. Jeho nápady jsou někdy pro jeho ústa příliš velké a jeho slova se opakují. Když mu něco, co má rád, padne do oka, ať už je to pofidérní pampeliška nebo velký náklaďák, na tváři se mu roztáhne úsměv.

Jde po chodníku, drží mě za ruku a trvá na tom: "Cval, mami!" "Čte" nápis na nedalekém hřišti a prohlašuje, že říká: "Zábavný park." Když u nás na dvoře zahlédne králíka, prohlásí: "To je velikonoční zajíček!" Sedí ve svém pokoji a doslovně zpaměti recituje své oblíbené knihy. Když podporuje svého bratra během chvilky na bříšku, fandí „Lez!“ 

Nové vlastnosti staršího bratra 

Zamilovat se do mého staršího syna je proces, který trvá tři roky a nikdy nebude dokončen. Každý krásný vtípek mě vtahuje dál. To, že se stal velkým bratrem, ho přivedlo k rozvoji nového souboru vlastností, které zbožňuji. I když je ospalý, dokážu vidět, jak se v tom okamžiku odráží jeho výrazná osobnost. Roztomilost prostě nemůže konkurovat. Ale neočekávám to. 

Růst náklonnosti

Místo toho očekávám, že moje náklonnost k mému druhému synovi poroste stejně jako on, což povede k lásce stejně silné jako já k jeho bratrovi. Že jak se objeví každá jedinečná vlastnost, každá nová dovednost, každý nový vývoj, rozšíří se i moje srdce. Že když se stane svým vlastním malým človíčkem, budu ho milovat víc, než jsem si kdy dokázala představit. 

Těšení se na budoucnost 

Nemiluji svého mladšího syna tolik jako jeho velkého bratra ani tolik jako jeho budoucí já. Ale to není smutné, to je nádherné. Je toho prostě tolik, do čeho se můžu zamilovat. A těším se na každý kousek. 

Hodně matek bojuje s tím, že své druhé dítě nemají rády stejně jako svého prvního potomka a vyvolává to v nich pocit studu. Avšak rozhodně se není za co stydět, je to naprosto přirozené a běžné. Pokud vás tento problém více trápí, můžete se poradit s odborníkem nebo i s jinou maminkou, která má podobné starosti. Situace se jistě v brzké době vyřeší a vy budete šťastná maminka, která o své děti pečuje a předává jim lásku stejným a rovnocenným dílem.

Zdroj článku:
  • Autorský text