Koronavirus v ČR: Jak se zorientovat v semaforu a co znamenají jednotlivé stupně pohotovosti

Koronavirus v ČR: Jak se zorientovat v semaforu a co znamenají jednotlivé stupně pohotovosti
Červená stop, žlutá pozor a zelená bez problémů? Toto pravidlo v případě koronavirového semaforu tak úplně neplatí. Co přesně interpretují jednotlivá označení stupně pohotovosti Covid-19 v ČR?

Český semafor jako nástroj pro trasování a proti plošnému šíření koronaviru zřízen MZČR má prakticky barvy čtyři – bílou, zelenou, žlutou a červenou. Zde se dočtete, co jednotlivé barvy vypovídají o epidemiologické situaci v daném regionu

0 - Bílá – zanedbatelné riziko

Pokud je území označeno touto barvou, riziko přenosu koronaviru je zde nulové nebo minimální. Není důvod zavádět zde plošná opatření proti šíření viru. U nás se takto označuje region, ve kterém je méně než 5 nakažených denně.

I. - Zelená – výskyt nákazy bez komunitního přenosu

Na tomto území se může nákaza sporidicky vyskytovat. Jedná se o lokální klastry, nebo lokální nákazu, přičemž při dodržování karantény a jiných opatření by se neměl virus přenášet dále do komunity.

II. - Žlutá – možný komunitní přenos viru

Pakliže je region označen žlutě, stoupá zde riziko komunitního přenosu koronaviru a většího výskytu nemoci covid-19. U nově nakažených osob není vždy znám zdroj nákazy, trasování a zachycení viru se tak stává mnohem obtížnější. Mohou být velice ohroženy rizikové skupiny, převážně se jedná o seniory nebo osoby s oslabenou imunitou i přesto, že nebyly v kontaktu s nakaženým, nebo se nepohybovaly v rizikové oblasti. Tento stav je v regionech, kde je zpravidla 30 a více nakažených na 100 000 lidí v regionu.

III. - Červená – narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos

Červeně jsou zpravidla označeny nejrizikovější oblasti, ve kterých se virus nekontrolovaně šíří, nebo přetrvává. V současné době jsou takto označeny 4 okresy – Praha, Praha – východ, Praha – Západ a Uherské Hradiště. Tento stav platí do odvolání.

Na jaké úrovni se nachází váš region zjistíte na aktualizované mapě, kterou poskytuje ministerstvo zdravotnictví ČR.