Přišel správný čas pro sběr hroznů ze zahrádky, zpracovat se mohou různě

Přišel správný čas pro sběr hroznů ze zahrádky, zpracovat se mohou různě
Pokud i vy patříte k vášnivým zahrádkářům, kteří mají rádi na zahradě pestrost a barevnost, možná i vaši pergolu zdobí každý rok nádherné střapce hroznů některé stolní odrůdy. Začátek září je letos pro sklizeň ideální.
Obsah článku
  1. Hroznová šťáva
  2. Hroznový koláč
  3. Hroznový sirup
  4. Experimentování s marmeládou

Nebylo snadné letos šťavnaté a krásně sladké kuličky hroznů ochránit před špačky a hladovým hmyzem. Jarní mrazy hodně ovoce poničily a to co přežilo, bylo třeba pečlivě střežit. Na rozdíl od vinařů, kteří mají pro sběr hroznů propracované techniky založené hlavně na obsahu hroznového cukru a tříslovin, zahrádkáři jednoduše hrozny mohou sklízet postupně a také je hned zpracovat. Dlouhé období horka bylo sice letos náročnější na zavlažování, ale péče se pilným majitelům zahrad vždy nějak vrací.

modré hrozny
modré hrozny | Zdroj: Feverpitch / Depositphotos

Hrozny jsou letos krásně sladké a najdou v domácnosti mnoho využití.

Hroznová šťáva

Určitě tím nejlepším způsobem, jak využít všechny benefity hroznového vína je výroba čerstvé hroznové šťávy v odšťavňovači či za pomoci lisu. Taková šťáva má nejen lahodnou chuť, ale i antioxidační účinky a v lidovém léčitelství se doporučuje také lidem, kteří mají problémy s krví. Ulevit potom dokáže od nepříjemné zácpy. Kombinovat lze s dalším ovocem sezóny, třeba s jablečnou šťávou. 

Výhodou doma pěstovaného stolního vína je možnost připravovat si i několik týdnů šťávu vždy čerstvou. Pokud je úroda velká, hroznová šťáva se velice snadno dá zamrazit v plastových lahvích a použít třeba v polovině zimy, kdy se nechá pozvolna rozmrazit v pokojové teplotě.

Je také dobré vědět, že hrozny obsahují velké množství vitamínu B6, který pomáhá posilovat imunitu, zvyšuje odolnost vůči stresu a dokonce se doporučuje i pro lepší kvalitu zubů. V sladkých kuličkách, které se tak dobře mlsají třeba u televize, jsou také vitamíny B1, B2, B3, A a C. Obsahují také potřebný draslík, mangan a kyselinu listovou.

Konzumace tohoto ovoce se doporučuje lidem, kteří si regulují krevní tlak a starají se o zdraví svých ledvin a srdce.

hroznová šťáva
hroznová šťáva | Zdroj: Lovelymama / Depositphotos

Hroznový koláč

Stejně jako jiné ovoce, třeba třešně, angrešt, jahody nebo rybíz, i hroznové víno zbavené stonků lze použít na pečení oblíbeného koláče. Hrozny by se neměly dlouho po sklizni skladovat a pokud už je to nezbytné, mají se uchovat v chladnu a omývají se až těsně před zpracováním, aby se odstranil hmyz a špína. Je také nutné vytřídit nahnilé a poškozené bobule.

Hroznový sirup

Pokud je úroda velká, lze z ovoce udělat sirup. V tomto případě se i přes sladkost plodů přidává ještě další cukr. Nejsnadněji se asi 150 g cukru rozvaří s 200 ml vody a k rozvaru se přidá šťáva z 1 kg hroznů. Pokud není po ruce odšťavňovač, umyté a vytříděné ovoce lze rozmixovat v mixéru a přecedit přes sítko. Pokud se sirup nesterilizuje, měl by se uchovávat v chladnu a co nejdříve spotřebovat.

Experimentování s marmeládou

Pokud se umíte v kuchyni otáčet, určitě nepotřebujete složitý manuál na přípravu domácí marmelády. Na 1 kg čistých a zralých bobulí stačí mít po ruce cukr (asi půl kilogramu) a šťávu z citronu. Chuť se doladí v závislosti na sladkosti a kyselosti bobulí. Při vaření na mírném ohni se sbírá z povrchu pěna, která by ve sklenicích nevypadala dobře. Vaří se tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Poté se dá do čistých sklenic, obrátí dnem vzhůru a nechá vychladnout.

Pro pestrost chutí lze do marmelády přidat třeba hřebíček, skořici, vanilku, kardamon nebo badyán.

Zdroje článku: