Čtvrtý nejbohatší muž světa se rozvádí. Co bude s nadací manželů Gatesových?

Čtvrtý nejbohatší muž světa se rozvádí. Co bude s nadací manželů Gatesových?
Jméno Bill Gates se stalo ikonou mezi konspiračními teoriemi o čipech ve vakcínách proti koronaviru. Nyní ale média vystřídaly zprávy o rozvodu s jeho dlouholetou manželkou

Manželka multimiliardáře

Dvojice se setkala poprvé v 80. letech, když Melinda Ann French nastoupila do Gatesova Microsoftu jako projektová manažerka několika tehdejších produktů. Gates dlouhou dobu váhal, zda je schopen vstoupit do sňatku a skloubit rodinný život s tím pracovním. Údajně si měl dokonce na papír vypsat klady a zápory manželství a rozhodovat se na základě toho, přiznala Melinda nedávno. Nakonec se rozhodl také pro rodinný život a v roce 1994 se s Melindou oženil. Společně mají tři děti, Jennifer (25), Roryho (21) a Phoebe (18). 

Zdroj: Autor: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Po Obamových nejvlivnějším párem světa

Během 27 let v manželství založili Nadaci Billa a Melindy Gatesových, největší soukromou charitativní organizaci na světě. Ta poskytuje studentům možnost stipendia, financovala prevenci AIDS a dalších nemocí zejména v rozvojových zemích. Prvenství drží také v historicky nejvyšším jednorázovém charitativním daru od žijící osoby, který v roce 1999 činil 5 miliard dolarů ze soukromého jmění manželů. Za dobu své existence vynaložila nadace přes 50 miliard dolarů na zajištění zdravotní péče a zvýšení zdravotní úrovně v postižených oblastech a menšinách. S oznámením rozvodu vyvstaly obavy, zda nebude chod organizace ohrožen, to ale oba manželé oficiálně vyvrátili. 

Majetek 124 miliard dolarů 

Media zatím nemají jasno, jak se rozdělí majetek manželů. Podle washingtonských zákonů vzniklo v okamžiku sňatku společné jmění manželů a na jeho rozdělení se pravděpodobně dohodnou ve zvláštní rozvodové dohodě. Zda to podělí rovným dílem nebo se dohodnou jinak, to je otázka. Vzájemný dialog ovšem zřejmě funguje i během rozvodu, vzhledem k tomu, že s podáním žádosti čekali do doby, než jejich syn dosáhne plnoletosti. 

„Po důkladném promyšlení a mnohé práci na našem vztahu jsme se rozhodli ukončit naše manželství. Za posledních 27 jsme vychovali tři neuvěřitelné děti a vybudovali nadaci, která po celém světě umožňuje žít zdravé a produktivní životy. Nadále sdílíme víru v tuto misi a budeme i nadále společně pracovat v nadaci, ale již nadále nevěříme, že bychom společně mohli růst jako pár v nadcházejících životních etapách. Žádáme prostor a soukromí pro naši rodinu během toho, co začneme nový život.“

- Melinda a Bill Gatesovi (oficiální prohlášení na Twitteru)