Panny v krizi: Podceňují se a nejsou spokojené ani s velkými úspěchy

Panny v krizi: Podceňují se a nejsou spokojené ani s velkými úspěchy
Každý den není posvícení a občas vám život na záda naloží o trochu více, než jste schopni unést. Naši osobnost však utváří hlavně to, jak na takové situace reagujeme. Panny jsou sice organizované a mají celý život uspořádaný, ale i ony se musí vyrovnávat s problémy a nezdary. Jak to zvládají?

Kdy upadají do krize?

Panny jsou známé pro svůj perfekcionismus a pracovitost. Jejich život se skutečně skládá především z rutin a plánů a spontánní akce nepatří zrovna mezi jejich oblíbené. Připadá jim, že všechno stojí jen na nich a že každou krizi musí bez problému zvládnout. Jsou tedy hodně zaneprázdněné a multitasking je u nich na denním pořádku.

Většinu času se tedy ani nezastaví a neustále se za něčím ženou. Navíc se nespokojí jen s dobrým výsledkem. Všechno, co dělají, a nad čím mají kontrolu, totiž musí být dokonalé a bez jediné chybičky. To vede k obrovskému stresu, a snadno tak mohou upadnout do krize, ze které se jen tak nevyhrabou.

Ženou se za dokonalostí

Panny zkrátka potřebují být dokonalé. Častokrát se jim to ale samozřejmě nedaří, a tak jsou ze své práce neustále zklamané. Když však dokážou splnit své vysoké nároky, umí na sebe být patřičně hrdé. Protože jsou na sebe ale tak přísné, neušetří ani druhé. Často je se sebou porovnávají a kritizují každý jejich přešlap a nedokonalost. Jsou tedy spíše pesimistické a vidí jen to nejhorší, což rozhodně k lepšímu mentálnímu zdraví nepřispívá.

Průměr pro ně tedy nikdy nebude dost dobrý a na své potřeby se většinou moc neohlíží. Pořád si připadají, že nedělají dost, a poté se zbytečně přetěžují a pracují déle, než by bylo třeba.

Jak jim pomoci?

V krizových situacích Pannám nejvíce pomáhá ukojit svou zvědavost. Stejně jako s každým problémem si tedy ve špatných chvílích nejlépe poradí hledáním odpovědí na své otázky a nasloucháním názorům druhých. Jejich analytickému myšlení nejvíce pomůže situaci co nejlépe prozkoumat a poradit si s ní získáním potřebných znalostí.

Pokud jim tedy chcete pomoci, nejlépe uděláte, když je vyslechnete a budete s nimi sdílet své vlastní zkušenosti. Skutečnost, že v tom nejsou sami a i druzí si někdy prošli tím samým, je totiž dokáže nejvíce uklidnit.

Nepřipadají si dost dobré

Panny se rády podceňují a nejsou spokojené ani s poměrně velkými úspěchy. Mají totiž v hlavě konkrétní cíl, kterého chtějí dosáhnout, a nepřestanou na něm pracovat, dokud se jim nepodaří ho splnit. To je nastavení, které pro ně může být hodně škodlivé a vyčerpávající. Pokud jim tedy chcete pomoct, zkuste je uklidnit a přesvědčit je o tom, že opravdu dělají, co můžou. Pravděpodobně vám to stejně nebudou věřit, ale možná je tím upozorníte na to, že mají právo si občas odpočinout a nedřít se do vyčerpání.

Zdroj článku: