U zubaře se nedoplatíte: Amalgámové plomby budou brzy minulostí

U zubaře se nedoplatíte: Amalgámové plomby budou brzy minulostí
Téměř každý Čech, bez ohledu na věk, se potýká se zubními problémy. Pokud má někdo zub postižený kazem, je nezbytné ho léčit a nahradit poškozené místo výplní. Ty nejběžnější, amalgámové plomby ale brzy zmizí z nabídky lékařských ordinací.

Neekologický amalgám

Amalgám je složitá směs mnoha kovů, včetně stříbra, rtuti, mědi a cínu. Sice obsahuje látky s potenciálně toxickými vlastnostmi, nicméně není pravdou, že by plomby mohly vážně ohrozit lidské zdraví. Směs po zatvrdnutí v zubu je chemicky stabilní a zbytky amalgámu se nedostávají ani do odpadních vod, neboť každá stomatologická ordinace v České republice musí být už více než deset let vybavena separátory amalgámu. Rtuť z amalgámových plomb však i přesto životní prostředí znečišťuje. Překvapivě má vliv zejména na ovzduší, kam se dostává při kremaci zesnulých.

Evropská unie nám vybělí ústa

V rámci proekologického smýšlení přijala Evropská unie rozhodnutí zakázat použití amalgámu rtuti ve všech odvětvích lidských činností, tedy včetně lékařství. Ačkoli stomatologové opakovaně ujišťují o neškodnosti amalgámu pro pacienty, podle rozhodnutí Evropského parlamentu začal zákaz platit nejprve pro ošetření zubů dětí do 15 let a také těhotných a kojících žen. Od července 2018 těmto pacientům zdravotní pojišťovny plně hradí bílé plomby. Totální zákaz na použití amalgámu u všech pacientů měl nastat původně již od ledna 2019, nakonec ale představitelé Evropské unie termín posunuli až na rok 2025.

Česko má výjimku

Tři státy Evropské unie včetně České republiky si vyjednaly výjimku v podobě dvouletého odkladu. Do té doby musí stát zajistit úhradu jiných než amalgámových zubních výplní z veřejného zdravotního pojištění. V současné době totiž dospělému pacientovi pojišťovna hradí v plné výši bílé plomby jen u předních zubů do „trojek“, tedy řezáků a špičáků. Opravu na jiném zubu bílou plombou si dnes musí pacient zaplatit sám, cena se pohybuje kolem 1500 Kč.

Bílá plomba se stává více oblíbenější, nicméně také dratší. Pojišťovna jí proplácí jen v případě předních zubů
Bílá plomba se stává více oblíbenější, nicméně také dratší. Pojišťovna jí proplácí jen v případě předních zubů | Zdroj: Denisfilm / Depositphotos

Co je vlastně bílá plomba

Existuje několik variant, na které může po zákazu amalgámu stomatolog přejít. Cenově nejdostupnější jsou výplně fotokompozitní – jedná se o tuhnoucí materiály bílé barvy na bázi kompozitních pryskyřic. Ty se po nanesení na zub vytvrzují s pomocí speciální lampy a jejich výhodou je možnost přípravy různých odstínů dle barvy okolního zubu. O něco dražší jsou skloionomerní cementy. Název napovídá, že jejich základem je fluorohlinitokřemičité sklo. Tuhnou na základě chemické reakce a zpravidla se po aplikaci ještě pokrývají speciálním polymeračním lakem. Nejdražší variantou je keramická výplň, vyráběná na míru. Tyto keramické kompozity se však spíše používají pro modelaci celého chybějícího zubu.

Velká změna v roce 2027

Po skončení výjimky bude moci zubař v České republice použít amalgám jen v případě, kdy to bude pro pacienta zdravotně nezbytné a standardem budou výplně bílé. Nelze příliš spoléhat na to, že by je zdravotní pojišťovny měly v plánu hradit v plné výši. Vypadá to spíše, že se můžeme „těšit“ na spoluúčast a to vybělí nejen naše ústa, ale i peněženky.