Mistrovství světa v hokeji začíná. Zadaří se Čechům po devíti letech bez medaile?

Mistrovství světa v hokeji začíná. Zadaří se Čechům po devíti letech bez medaile?
V pátek se otevírají brány 84. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos uskuteční v lotyšské Rize. Níže naleznete program a vyhlídky české národní reprezentace.

Letos neobvykle probíhá šampionát pouze na jednom místě, plánované Bělorusko jej nakonec nehostí v důsledku nestabilní politické situace. Díky rozhodnutí přesunout celé mistrovství pouze do Lotyšska hlavním sponzorem zůstává i nadále Škoda Auto, které by v případě pořadatelského Běloruska svoji účast odmítlo. 

Zdroj: Autor: Iurii Osadchi / Shutterstock

Diváci budou epidemiologům navzdory

Minulý rok mělo hokejové klání proběhnout ve Švýcarsku, kvůli pandemii bylo ale zrušeno. I letos se počítalo s neúčastní diváků, tedy prázdným desetitisícovým stadionem. Lotyšský parlament ale ve čtvrtek večer odhlasoval zrušení opatření, která účast fanoušků zakazovala. Účast je tak povolená v případě, že má divák více než 14 dní aplikované očkování nebo prodělal covid-19 v posledních 180 dnech. Zároveň bude platit zákaz konzumace jídla a pití a povinnost nosit respirátory. Pravděpodobně bude za stejných podmínek možná účast také zahraničních návštěvníků včetně Čechů. Lotyšsko má aktuálně oproti České republice trojnásobný výskyt koronaviru na sto tisíc obyvatel, toto rozvolnění je tamními epidemiology odsuzováno. 

Úvodní zápas s Ruskem 

Šampionát započne pátečním dnem v čase 15:15, kdy se utká česká reprezentace s Ruskem. Právě sborná nás na posledním mistrovství v roce 2019 ve finále připravila o bronzové místo a čekání na medaili tak trvá již devátým rokem. V posledním zápase na Českých hokejových hrách dokázal Šimon Hrubec vychytat veškerá ruská snažení, vedle něho nastoupí také Filip Hronek, Tomáš Zohorna nebo Dominik Kubalík. 

Program českého týmu

Datum Čas Soupeř
Pátek 21.5. 15:15 Rusko
Sobota 22.5. 19:15 Švýcarsko
Pondělí 24.5. 19:15 Bělorusko
Čtvrtek 27.5. 19:15 Švédsko
Sobota 29.5. 11:15 V. Británe
Pondělí 31.5. 15:15 Dánsko
Úterý 1.6. 15:15 Slovensko

Poprvé v historii letos proběhnout utkání o medaile až v měsíci červnu. Čtvrtfinále je plánováno na 3. června, semifinále 5. června a finále 6. června.  

Zdroj: