Manažeři podle zvěrokruhu: Která znamení mají predispozice stát se úspěšnými na manažerských pozicích?

Manažeři podle zvěrokruhu: Která znamení mají predispozice stát se úspěšnými na manažerských pozicích?
Stát se vysoce postaveným manažerem je kariérním snem mnohých z nás. Některým však nebyly do vínku dány vlastnosti, které s takovou prací přímo kooperují, zatímco jiní se zdají být pro toto povolání doslova zrozeni.

Pro koho je management přirozeným prostředím a kdo s touto rolí může naopak svádět vnitřní boj?  

Beran (21.3. – 20. 4.)

Schopnost prosadit se patří k těm největším přednostem beranů. Díky své průbojnosti a neutichajícím ambicím jsou pro práci na vedoucích pracovních pozicích předurčeni. Jsou nekonvenční a mají dobré kreativní myšlení, které směřují k jasným úspěchům. Cítí se dobře v roli uznávaného, co naopak bytostně nemají rádi je přizpůsobit se názorům či plánům druhých. Nejsou tedy příliš schopni jakéhokoli kompromisu a kvůli tomu se dostávají častých konfliktů.   

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Vysokou mírou stability a schopností vyrovnat se s nástrahami manažerského povolání disponují především býci. Ke své práci přistupují s rozvahou, zodpovědně a na problémy se snaží nahlížet objektivně a s nadhledem. Rádi mají věci zorganizovány a naplánovány do nejmenších detailů. Kariéře jsou zcela oddáni a jejich pracovitost často směřuje až k workoholickým sklonům.         

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Manažeři z řad blíženců jsou mistři komunikace a sociální interakce. Disponují vysokou mírou intelektu a v rámci dialogů své názory rádi obhajují. Být středem pozornosti je pro ně přirozenou polohou, ve které se cítí velmi sebevědomě, což jim pro tuto práci poskytuje obrovskou výhodu. Neustále se potřebují sunout kupředu a ze své práce profitovat, neboť vedle vysokého pracovního nasazení se vyznačují také velkým požitkářstvím. Ztratit se ve stereotypu je pro ně nepřípustné. 

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou známi jako bytosti silně rodinně zaměřené, manažerská práce tedy není příliš v souladu s jejich vrozeným pohledem na svět. Největší kámen úrazu na takovéto pracovní pozici pro ně představuje nízká úroveň sebedůvěry a vysoký stupeň citlivosti. Zároveň ale mají perfektní schopnost analytického myšlení a hospodárnosti. Zastávají konzervativní hodnoty a neradi ustupují od svých zásad, vedle toho umí být však díky vysoké emoční inteligenci vůči druhým empatičtí. 

Lev (23.7. – 22. 8.)

Nejširší predispoziční základ pro práci manažera mají jednoznačně lvi. Mají v sobě zabudovanou přirozenou autoritu a jejich diplomatické schopnosti vysoce převyšují průměr. Jsou zvyklý vše organizovat a udržovat ve věcech pořádek, přehlednost a řádné uspořádání. Mohlo by se zdát, že management je pro ně jako stvořený. Svým způsobem to tak je, nicméně se potýkají s velkou mírou sebekritičnosti, což často může vést až syndromu vyhoření. Zároveň mají tendence automaticky odmítat kritiku od ostatních a těžce nesou konkurenci. 

Panna (23.8. – 22. 9.)

U manažera ve znamení panny byste našli perfektně uklizenou kancelář plnou barevně rozdělených šanonů a jiných organizačních vychytávek. Jejich smysl pro detail může na jejich kolegy a podřízené působit mírně znepokojivě, neboť jsou schopni najít i tu nejdrobnější chybu. Své znalosti se snaží stále rozšiřovat, a tak jsou jako jedni z mála neustále otevřeni aktivnímu sebevzdělávání. Na problémy se nahlíží realisticky, avšak sami vůči sobě jsou někdy až příliš nároční. 

Váhy (23. 9. – 23. 10)

Mít ve svém týmu manažera váhu, může být výhrou i potenciálním problémem zároveň. Jsou to vynikající analytici a týmový hráči, pro které je hledání kompromisů zábavou. Kolegiálnost je u nich na prvním místě a nedělá jim problém zastat se svých podřízených před vyšší autoritou. Ačkoli patří mezi jejich vlastnosti tvořivost, s iniciativou mají často problém. Stejně tak stagnují při důležitých rozhodnutích, které jsou pro ně velmi stresující záležitostí.   

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Sebejistý a svědomití štíři mohou být na pozici manažera skutečně úspěšní. Nepokoušejí se nijak uměle vydobýt si autoritu, zároveň však mají jasně vymezené názory, ze který při vedení nejsou ochotni ustoupit. Vadí jim, když s nimi někdo nesouhlasí nebo odporuje jejich příkazům. Jsou to dříči, kteří mají silnou intuici a dobře rozvinuté psychologické vnímání. Je pro ně důležitá seberealizace a neustále vyhledávají možnosti rozvoje.               

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Manažeři ve znamení střelce dokážou velmi spolehlivě na pracoviště vnést dobrou náladu a chuť pracovat. Jsou nadprůměrně iniciativní a své nápady produkují jeden za druhým. V komunikaci jsou upřímní a přímočaří, ale také silně empatičtí a schopni vysoké míry tolerance. Za svůj pracovní tým se budou vždy statečně rvát, i když to bude na jejich vlastní úkor. Ke každému se snaží přistupovat přátelsky, což může někdy narušovat jejich manažerskou autoritu.     

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Cílevědomost kozorohů je hlavní dominantou jejich manažerských předpokladů. Ačkoli jsou velmi zběhlí v prosazování své vlastní osoby, dokážou být oporou a postavit se za ostatní. Jejich rozvážnost jim vnáší do této práce často postrádaný klid a díky ní si dokážou utřídit myšlenky i v těch nejvypjatějších situacích. Jsou to z velké části introverti, jedinou jejich slabinou by tedy mohla být menší komunikativnost a odtažitost.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Pokud mezi manažery naleznete vodnáře, bude to přesně ten, který směruje firmu k inovacím a zkoušení nových postupů a technologií. Jeho nejsilnější stránkou je originalita a odvaha nalézat nové cesty a směry. Vodnáři jsou inteligentní a komunikace s lidmi je jejich oblíbenou součástí každodenního života. V některých situacích však mohou být roztěkaní a pokud se jim najednou nakupí mnoho práce, je pro ně náročné si ji zorganizovat.   

Ryby (21. 2. – 20. 3.) 

Lidský přístup ryb dokáže výrazně změnit pohled společnosti na typický obraz manažera jako takového. Ryby kladou maximální důraz na morální hodnoty a při jednání se svými podřízenými vždy vítězí vnímavost a hluboká empatie. Jim samotným však tyto vlastnosti v manažerské práci poněkud škodí, neboť jim znemožňují umět prosadit svůj názor a stát si za ním. Jsou však velmi nekonfliktní, a tak patří v kanceláři mezi oblíbené kolegy. 

Zdroje: