Maminky podle zvěrokruhu: Která znamení se snaží vychovávat pevnou rukou a kdo naopak zastává liberální směr?

Maminky podle zvěrokruhu: Která znamení se snaží vychovávat pevnou rukou a kdo naopak zastává liberální směr?
Charakterové stereotypy dané znamením zvěrokruhu se projevují vedle práce a partnerských vztahů také v oblasti rodičovství a přístupu k potomstvu. Ne každá žena je rozenou maminkou a některé se zase svému předurčení býti matkou oddávají až příliš

Které znamení představuje zlatý střed? A na co by si měla dát jednotlivá znamení ve výchově pozor?  

Beran (21.3. – 20. 4.)

Mateřství umí být někdy pěkně náročné a vyčerpávající. Matky berani se však s těmito negativními stránkami dokážou skvěle popasovat. Mají tendenci svou výchovu neustále obohacovat o zábavné a dobrodružné činnosti, které ocení nejen ratolesti, ale i jejich dětské já, které je neopouští ani v dospělém věku. Pro své děti mají vždy náruč otevřenou a z drobnějších prohřešků nedělají žádnou vědu. Zároveň však umí být přísné a když si to situace žádá, dají svou nespokojenost důrazně najevo. 

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Sobě i svým dětem se snaží maminky ve znamení býka dopřát jen to nejlepší. Jsou tedy velmi pracovité a důležitou roli při jejich výchově hraje jasně stanovený řád a dodržování kázně. Na druhou stranu jsou však skutečně starostlivé a své potomky nadevše milují. Když nastane problém, snaží je se jej ihned řešit, při sporech však mají občas problém s racionalitou a značně je ovlivňuje jejich momentální rozpoložení. Se svou rodinou rády tráví čas venku a různými činnostmi se pokouší lásku k matce zemi předat také svým dětem.  

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Kreativní duše blíženců si v mateřství přímo libují. Baví je vymýšlet nejrůznější aktivity, které v jejich ratolestech budou rozvíjet kreativitu a společně s nimi se rády učí novým věcem i dovednostem. Spíše, než ve vůdčí roli se v rámci rodičovství ocitají na kamarádské pozici, což v jejich dětech vzbuzuje maximální důvěru a bezproblémovou komunikaci. Znamená to ovšem také to, že nejsou brány jako autority a jejich pokusy o důslednost a usměrňování se často nesetkávají s velkým úspěchem. 

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro račice znamenají děti celý svět. Podřizují jim úplně vše a tráví s nimi maximum času, který si ale náramně užívají. Svému mateřství jsou zcela oddané a obětavost je jejich hlavním charakteristickým znakem. Při tom všem však zapomínají samy na sebe a své potřeby a nevěnují si dostatek času ani péče. Vnitřně se silně oddávají svým emocím a nezřídka bojují s obavami, které nemusí být vždy úplně opodstatněné. 

Lev (23.7. – 22. 8.)

Lvice přirozeně zastávají roli vůdčího smečky a jejich styl výchovy bývá často autoritativní. Ke svým ratolestem se snaží být přísné, čímž se pokoušejí naučit je samostatnosti a tomu, jak se v budoucím životě umět spolehnout sám na sebe. Svou podstatou jsou milujícími matkami, které tu budou pro své děti naprosto kdykoli. Někdy však mohou působit trochu egoisticky a své vlastní ambice promítají také do života svých potomků.       

Panna (23.8. – 22. 9.)

Pokud má někdo ve své domácnosti pořádek a řád, pak jsou to maminky ve znamení panny. Zakládají si na disciplíně a preciznosti, které nezřídka vyžadují také po svých dětech. Učí je pořádku a píli, jež ovšem dokážou náležitě ocenit. Jsou profesionálními plánovači a kdykoli vymyslí nějaký rodinný výlet, rozhodně stojí za to. Stejně tak jako si cení sebemenšího úspěchu svých potomků, jsou velmi citlivé na neúspěch, který s nimi dokáže pěkně zamávat.   

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Pro váhy je typická hravost a velmi blízký vztah ke spravedlnosti. Jejich náruč je vždy otevřená a svou lásku k dětem dokážou projevit verbálně i neverbálně. Trávit čas při hře se svými nejmilovanějšími je pro ně dar a váží si maličkostí. Jelikož však mají rády klid, velmi negativně je ovlivňují situace, ve kterých dominuje chaos, spěch a napětí. Jakékoli jednání je pro ně v takových chvílích jeden velký stres, který nevědomky přenáší také na ostatní.   

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Osoby ve znamení štíra jen tak něco nerozhodí, proto jsou jako maminky velmi spolehlivé a pro své děti představují maximální oporu. Dominuje u nich intuitivnost, takže před nimi nelze téměř nic schovat nebo zatajit. Ke všem svým povinnostem se staví zodpovědně a totéž se snaží vštípit i svým potomkům. Jejich upřímnost je rozhodně pozitivní vlastnost, někdy by však měly myslet na to, že dětem je někdy potřeba pravdu trošku přizpůsobit.                

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelkyně jsou, jakožto nejpozitivněji smýšlející znamení zvěrokruhu, rodičem předávajícím svým dětem dobrou náladu a radost ze života. Jsou nakloněny každé zábavě a milují spontánní nápady. Ambice jsou u nich naprosto upozaděny a záleží jim především na tom, aby jejich milovaní byly spokojení a dělali to, co je baví, a aby si u toho rovněž věřili. Ačkoli jsou moudré, občas jednají chaoticky a organizovanost není zrovna jejich nejsilnější vlastností.    

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Výchova matky se znamením kozoroha disponuje především důsledností a snahou dosáhnou toho, co si předem stanoví. Svou úlohu chápou jako poslání určit svým dětem správný směr a naučit je všem zásadám, které samy pokládají za důležité. Vyznačují se trpělivostí a neutichajícím úsilím. Někdy však smýšlejí trochu negativně a konstruují poměrně zbytečné překážky. Budoucnost svých dětí se snaží nasměřovat k vysokým cílům, čemuž odpovídají i nároky na studijní výsledky a volnočasové aktivity. 

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vést své potomky k poctivosti a úctě k druhým je hlavní náplní vodnářské mateřské výchovy. Ve svých dětech rozvíjí kreativní myšlení a tvořivost a je pro ně důležité, aby měli pocit, že jsou ve svém životě svobodní. Může se stát, že svou benevolenci však přeženou a z žádoucí svobody se stane nežádoucí bezprizornost. Jsou to osoby hluboce citově založené, a tak bývá jejich vztah s potomky velmi silný a upřímný.      

Ryby (21. 2. – 20. 3.) 

Za svou životní úlohu považují ryby péči o druhé, proto je mateřství jedním z jejich nejpřirozenějších pudů. Své vlastní potřeby upozaďují a veškerou aktivitu i energii věnují svým dětem. Blízkost k nim dávají rády najevo vedle absolutní citové odevzdanosti také fyzicky, takže o něžná pohlazení a láskyplná obejmutí jejich nejbližší rozhodně nouzi nemají. Vysoká emotivita ryb však může vést k silným subjektivním prožitkům, které občas míří až k hranicím lability.            

Zdroje: