Lucidní snění | stav, kdy se probudite během vašeho snu

Lucidní snění | stav, kdy se probudite během vašeho snu
Jedná se o stav, kdy si spící člověk uvědomí, že sní, a to mu dá možnost svůj sen vědomě a bez omezení ovládat. Lidé, kteří se setkávají s lucidním sněním zažívají danou situaci jako by byla v reálném životě.

Jedná se o stav, kdy si spící člověk uvědomí, že sní, a to mu dá možnost svůj sen vědomě a bez omezení ovládat. Lidé, kteří se setkávají s lucidním sněním zažívají danou situaci jako by byla v reálném životě. Zjednodušeně řečeno, jedná se o stav, kdy se probudíte ve snu. Tito lidé pak znají veškeré věci, které nám přijdou nereálné. Je to dáno hlavně typem snu, který prožíváte. Někdo může znát pocit, když ho rozkousává nějaké zvíře, třeba tygr. Jiný může znát pocit, když mu hoří celé tělo. Je to tedy individuální a záleží především na prostředí a situaci, o které zrovna sníte. No nechtěl by tohle zažít každý? Zní to asi někdy děsivě a děsivé až hrůzostrašné to být i může, ale chtěla bych se probudit ve snu a zjistit, jak bych se cítila u situací, které většinou nejsou v reálném světě možné. Ve snu můžete také zažít, jaké je to létat, být neviditelným a vše, na co si přijdete.

Zjednodušeně řečeno, jedná se o stav, kdy se probudíte ve snu.

Slovo lucidní (vycházející z latiny) nese význam jako jasný, světlý, ale též ho můžeme charakterizovat jako přívlastek člověka, který má živou, jasnou mysl, je vnímavý a chápavý a především bystrý. Slovo lucidita znamená jasnost vědomí. Spojení lucidní pacient je charakterizováno tak, že je to zdravotnický žargon, kterým lékaři a sestřičky popisují pacienta, který je při vědomí a vnímá veškeré souvislosti.

Historie lucidního snění

O lucidních snech jsou zaznamenány první zmínky už u Aristotela. Nejstarší dochovaný záznam pochází z roku 415, což je tedy dost dlouhá doba na to, aby se situace, o které dnes mluvíme, řádně prozkoumala, našly se důvody jejího dění a případně i dopady, které mohou mít na člověka. V 8. století byla v Tibetu buddhisty provozována forma jógy zaměřená na udržení bdělosti během spánku. V 19. století bylo díky průkopníkovi d'Hervey de Saint-Denisovi zvýšeno povědomí o lucidním sněním. Ve 20. století Stephen LaBerge vědecky prokázal, co se děje v mozku při tomto snění a došlo k jeho přijetí ve vědeckých kruzích. A jak probíhal vědecký výzkum? O tom si něco málo povíme v následujícím odstavci.

Vědecký výzkum

Výzkumu tohoto snění se věnují převážně nezávislé agentury, kam můžeme zařadit třeba LaBergův The Lucidity Institute. Některé instituce považují lucidní snění jako je, kdy si daná osoba najde cestu k sebepochopení. Podle statistik od lidí, kteří si tímto stavem prošli, bylo dokázáno, že prozatím nemělo toto lucidní snění na populaci žádné duševní nebo tělesné dopady. První vědecká podpora vědomého snění přišla v 70. letech díky britskému parapsychologovi Keithovi Hearneaovi. Během 80. let se podařilo vyvinout techniky na zvýšení pravděpodobnosti zachování tohoto stavu vědomí. Toto lucidní snění lze i natrénovat. Asi s tomu teď budete divit, ale ano, je tomu tak. My si teď řekneme něco o tom, jak toto snění natrénovat. Třeba na tom někdo začne pracovat, a to jen z důvodu toho, že ho to prostě láká. Tak jdeme na to!

zdroj: youtube.com

Trénování

Ačkoli se to zdá nemožné a nejspíš to ani nemusí zabrat, existují určité metody, jak můžete "trénovat", abyste toto lucidní snění zažili. A jak na to? Prvním důležitým krokem je naučit se sny pamatovat, doporučuje se si je třeba zapisovat někam. Když si sešit po pár dnech otevřete, měli byste si vybavit, díky zapsanému zápisu, o jaký sen se jedná. Lidé, kteří si přirozeně alespoň část ze svých snů pamatují, mají větší šanci, že lucidní snění zažijí. Naučit se to však může každý člověk, stačí jen chtít. Metoda, která je nejvíc používaná je metoda tzv. testování reality. Například, pokud čte člověk ve snu nějaké nápisy a kontroluje, zda se po chvíli nezmění na jiné, může docílit lucidity. Dále je doporučené se dívat na čas, který je na hodinkách. Ve snu je čas nerealistický. Testů reality je spoustu a je jen na vás, zda nějaký vyzkoušíte a pohnete se o krůček blíž tomuto snu. V současné době se pro pomoc s tréninkem lucidního snění vyrábí i různé přístroje. Je zde řeč třeba o chytrém náramku InstaDreamer. Reálné výsledky se však nepodařilo ještě stanovit. Lidé, kteří prožili lucidní snění, o svém zážitku především mluví jako o fantastickém výletu, který si nesmírně užili.

Lucidní snění je něco, co si určitě chcete vyzkoušet. Věřte nám!
Zdroj: agsandrew / shutterstock

Výhody lucidního snění

Ve chvíli, kdy získáte kontrolu nad svými sny, můžete prožívat nádherné noci plné fantastických dobrodružství, o kterým jste si nikdy nemysleli, že byste je podstoupili. Pomocí vědomého snění se můžete také zbavit nočních můr nebo je lépe prozkoumat a pochopit, proč je právě tento sen držen ve vaší hlavě. Zbavíte se tedy snů, kdy vás honí šelmy, třeba tygr nebo kde na vás někdo střílí a vy nemáte kam utéct. Na druhou stranu, bylo by husté vidět, kdo po vás střílí a popřípadě proč ne? I to se můžete dozvědět a je to jen na vás. Vy si ovládáte vaše sny a je to jen o tom, zda chcete. Myslím si, že tuto zkušenost, ovládat své sny, by potřeboval každý druhý a nejvíc ti, které trpí nočními můrami. A tak mě to láká ještě víc, ale pojďme se podívat na to, zda jsme vystavěni nějakému nebezpečí.

  •     Lucidní snění může vyřešit problém, kterým se trápíte.
  •     Uzdravit a urovnat psychiku člověka.
  •     Vybudovat nové spoje mezi paměťovými uzly.
  •     Nalezení skutečných problémů, které se ve vašem životě odehrávají.

Lucidní snění, ano či ne?

Většina lucidních snů se označují jako zkušenosti, které jsou pozitivní. Navíc, lucidní snění transformuje v nočních můrách vrozený strach na vědomou odvahu. Vědci zjistili, že pokud lidé trpí nočními můrami a vyzkouší natrénovat lucidní snění a dále ho prožívají, tak jim to může tuto nepříjemnou situaci zlepšit až o 60 %. Někteří lidé věří, že věci, které se odehrávají ve snech jsou často určitým upozorněním na věci, které se odehrají ve vašem životě. Příklad, dost lidí věří na to, že pokud se vám zdá o smrti, způsobí vám sen skutečnou smrt. Tyto informace nikdo nemůže popřít, ale ani vyloučit. Jak bychom se také dozvěděli, zda ten, kdo zemřel, měl sen o smrti?

Může to být zajímavá zkušenost

Tato skutečnost je tedy převážně dána tím, na co lidé věří, a je to o každém člověku. Někteří lidé zase věří, že sny jsou jakýmsi vzkazem z našeho nevědomí a neměly by být vědomě měněny. Když jsme se podívali na komentáře různých lidí, kteří si tímto prošli, jak už jsme říkali, brali to jako fantastický výlet. Ovšem, najdou se zde i ti, kteří s tím nemají dobré zkušenosti a prohlašují, že lucidní snění je velmi nebezpečné. Četla jsem i komentář, kde pán zmiňoval, že nemůže rozeznat sen od reality, a že se na lucidních snech můžete stát závislými.

Na tuto situaci je potřeba si dát vlastní názor. Nikdo vám nebude určovat, zda je toto lucidní snění dobré pro váš mozek i pro vaši psychiku nebo zda tím budete trpět. Vše je jen o vás a o vaší hlavě. Najdete zde plno odborníků, na které se určitě můžete obrátit a oni vám se vším pomohou a poradí, jak začít, pokud budete chtít. Může to být zajímavá zkušenost, ale bude vás to stát ohromné úsilí. Zároveň to na vás může mít dopady typu, že ve snu nerozeznáte, zda se jedná o realitu nebo skutečně jen sen a plno dalších.

Tak jdete na to?