Křeče v nohou během spánku. Jejich příčina a nápravná opatření

Křeče v nohou během spánku. Jejich příčina a nápravná opatření
Uprostřed noci nebo nad ránem váš spánek přeruší prudká křeč v lýtku nebo stehnu. Jedná se o svalové křeče, kdy tělu nejčastěji chybí minerály. Zjistěte, jak si můžete od bolesti ulevit a jak křečím předcházet.

Svalové křeče se mohou vyskytnout v každém věku, nicméně s častějším výskytem se mohou setkat těhotné ženy a starší osoby. Lékaři se neshodují na jasné příčině těchto nepříjemných svalových stahů. Mezi nejčastější příčiny patří přetížení svalů, dehydratace a nedostatek minerálů. 

Jak zabránit nočním křečím

Dostatečně pijte, obzvlášť po fyzické aktivitě. Tekutiny doplníte také polévkami, zeleninou a ovocem.

Jezte potraviny bohaté na draslík a hořčík. Dobrou volbou jsou fazole, ořechy a semínka, listová zelenina, brambory a banány. Chybějící minerály můžete rychle doplnit také pramenitou vodou bohatou na tyto látky.

Minimálně třikrát týdně jemně protahujte svaly na nohou pomocí cviků jógy. Dopřát si můžete také lehkou masáž. Nejprve masírujte nohy směrem k srdci a potom lehce směrem od srdce. 

Co dělat, když vás křeč v noci vzbudí

Nepanikařte, několikrát se zhluboka nadechněte a zůstaňte v klidu, dokud křeč neustane. Panika způsobí akorát větší napětí a křeč prodlouží.

Pokud se křeč objeví v lýtkových svalech, natáhněte prsty nohou směrem k hlavě a držte, dokud křeč neustoupí. Můžete si pomoct také rukama, radí portál medic-life.com.

Pokud křeč cítíte v zadní části stehna, sedněte si na postel s nohama na zem, opřete se o předloktí a počkejte až se svaly uvolní. Zhluboka dýchejte. 

Když akutní bolest odezní, vstaňte a trochu se projděte, abyste do svalů dostali kyslík. 

Zdroje: