Podzimní bělení stromů jako nejlepší ochrana proti mrazu i spálení sluncem

Podzimní bělení stromů jako nejlepší ochrana proti mrazu i spálení sluncem
Proces bělení stromů rozhodně není čistě dekorativní událostí. Dlouholeté zkušenosti zahrádkářů dokazují, že jde především o nejúčinnější ochranné opatření pro kůru, které by se mělo provádět na podzim. Chcete-li své stromy zabezpečit proti mrazu, větru, slunci i škůdcům, popadněte vápno a do práce.

Ochrana před mrazem, slunečním úpalem a škůdci

Podzimní bělení ochrání stromy ve vaší zahradě či sadu před mrazem, kousavým větrem, zuby nenechavých hlodavců i slunečním úpalem. Ano, stromy se skutečně mohou spálit také v zimě. Dochází k tomu, když je kůra vystavena přímému slunečnímu záření, což způsobuje její zahřívání a roztahování. Pak se na ní začnou tvořit praskliny.

Odborníci tvrdí, že prudké výkyvy teplot mohou také způsobit praskání kůry. Právě proto byste měli během podzimního období důkladně nabílit kmeny a spodní větve. Dodáte tak stromům ochrannou bariéru, která zabrání poškození teplotními změnami, pomůže chránit v mrazivém počasí, zamezí škodlivým vlivům chorob a hmyzu, jehož larvy by se mohly usadit v kůře, ba i erozi půdy. Tím vším zvýší výnosy v příští sezóně.

Bělení by mělo proběhnout před prvními mrazy

Vápno představuje levnou, a přitom vysoce kvalitní možnost pro bělení stromů. Můžete také použít latexovou barvu a speciální směsi vápna s dalšími složkami. Proces zahrnuje několik kroků. Nejprve musíte očistit kmen, dezinfikovat ho, ošetřit jakékoli ranky a odstranit lišejníky. Teprve poté začnete nanášet vápno.

Bělení by se mělo provádět za teplého a suchého počasí, když je teplota vzduchu vyšší než 5 °C. Stromům by hrozilo vážné poškození, pokud byste proces zahájili za vlhkého a chladného počasí. Učiňte tak určitě před prvními mrazy. Můžete bílit od poloviny září do začátku listopadu. Barva by měla zaschnout a vytvořit hustou ochrannou vrstvu. Nízké teploty by ovlivnily nejen kvalitu vápna, ale i jeho schopnost přilnout ke kůře.

Bělení stromů na podzim
Bělení stromů na podzim | Zdroj: tanyki88 / Depositphotos

Na bělení si vezměte štětec, stříkací pistoli nebo váleček

Použití štětce usnadní aplikaci a zaručí kvalitu nátěru ploch. Začněte od spodní části kmene a postupujte nahoru až ke spodním větvím, ty potřete také. U starých nebo nemocných stromů je lepší použít speciální ochrannou barvu, zatímco mladé stromky můžete nabílit vápnem. Vysoká koncentrace vápna by však mohla mladou kůru poškodit, proto snižte obsah vápna alespoň dvakrát a použijte speciální vodou ředitelnou nebo akrylovou barvu.

Na jaře byste měli bělení opakovat přidáním síranu měďnatého do vápna, čímž poskytnete stromům vylepšenou ochranu. Jarní bělení aktualizuje hlavní vrstvu a obvykle probíhá na přelomu února a března.

Aplikovat můžete i třetí vrstvu, ideálně v polovině léta. Není ale nutná, zvláště jsou-li stromy nabíleny perzistentními sloučeninami, které dobře drží po celý rok. Žádoucí je tehdy, pokud vrstvu omyje déšť nebo se odloupne. Každopádně postupujte pečlivě a nevynechejte jediné místečko.

Zdroje článku: