Dopřejte tu správnou péči i vánočním formičkám a vykrajovátkům

Dopřejte tu správnou péči i vánočním formičkám a vykrajovátkům
Na Vánoce patří od nepaměti na sváteční stůl tradiční cukroví. Pekly ho naše prababičky a pečeme ho i my. Je pravda, že můžeme koupit v obchodě cukroví už v krabičce a máme hotovo bez práce, ovšem naše vlastní cukroví bude jistě chutnat lépe. Dopřejeme mu totiž opravdu kvalitní suroviny a upečeme si ho s láskou.

Druhy formiček a vykrajovátek

Podle způsobu použití při tvorbě cukroví rozdělujeme tvarovátka na formičky a vykrajovátka. Formičky se plní těstem a procházejí pečením zároveň s cukrovím, vykrajovátka slouží pouze k vykrojení požadovaných tvarů z vyváleného těsta.

Stará vykrajovátka a formičky po babičce hotový poklad

Pokud máte v domácnosti stará vykrajovátka, možná sloužila už před sto lety a stále jsou funkční. Vykrajovátka jsou stále ostrá a formičky mají precizně vytvarované detaily, takže i cukrová zvířátka budou mít svůj výraz. Nové formičky postrádají větší plastičnost a to se také projeví na upečeném kousku.

Staré formičky i vykrajovátka byly vytvořeny ze silného a kvalitního plechu, ale nejsou nerezové. V žádném případě nepatří do myčky a ideální by bylo je vůbec nemýt. Mastný povlak po použití materiál chrání a nijak neškodí. Pokud někde v záhybu ulpěl malý zbytek těsta, zbavte se ho kartáčkem na zuby. Pokud nepřenesete přes srdce uložení formiček bez omytí, umyjte je bez odmočování v napuštěném dřezu se saponátem jemnou houbičkou a ihned pořádně vysušte.

Cukroví
Cukroví | Zdroj: MadeleineSteinbach / Depositphotos

Rez nepřítel kovových tvarovátek

Objevili jste na vašich starých zděděných vykrajovátkách rez? Rozhodně se jich nezbavujte. Jsou to malé poklady vaší domácnosti a zaslouží si vaši péči, budou vám následně sloužit ještě mnoho let. Připravte si lázeň ze tří litrů vody a 3-4 lžic jedlé sody nebo kypřícího prášku, přiveďte k varu a vložte formičky. Povařte 15 minut. Pokud rez přetrvává, postup opakujte a následně dočistěte kartáčkem. Opláchněte a pečlivě vysušte.

Nová vykrajovátka jsou zhotovena z nerezového materiálu. Často jsou menší a přijdou nám roztomilejší než ty staré. Plech je ovšem slabší a díky sériové výrobě přicházejí o preciznost provedení. Ačkoliv se můžete na výrobku dočíst, že je určen do myčky, pokud chcete, aby vám co nejdéle sloužil, rozhodně na myčku zapomeňte. Proces mytí v myčce je agresivní, poškodil by je. I na těchto nerezových kouscích se může po určité době objevit rez, dopřejte jim péči stejnou jako vykrajovátkům historickým.

Moderní doba, moderní materiály

Plastová vykrajovátka nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Ideální je ručně umýt a nechat oschnout na odkapávači. Pokud chceme udržet jejich ostrost po delší dobu, je lepší se vyhnout myčce na nádobí.

Silikonové formy pro moderní kuchařky mají své určité výhody. Z jedné skladné formy upečete rovnou třeba 20 kusů cukroví, takže se dobře skladují a nemusíte hledat místo pro krabici s klasickými formičkami. Jsou nerozbitné, nepřilnavé a nespálíte se o ně. Ovšem pokud si myslíte, že jejich údržba je snadná, není to až tak.

Jak pečovat o silikonové formy na vánoční cukroví

Díky zapékání tuku na povrchu formy se po určité době může vytvořit lepkavý film. Je tudíž důležité po každém použití formy důkladně omýt v hodně teplé vodě se saponátem, protože pokud už vznikne povlak, není snadné se ho zbavit. Můžeme zkusit formy vložit do horké vody s jedlou sodou, nebo je převařit ve vodě s rozmíchanou kyselinou citronovou. Pokud zrovna nemáme po ruce kyselinu citronovou, použijeme šťávu z půlky citronu a přisypeme 2 lžíce jedlé sody. Marinujeme 20 minut.

Zdroje článku: