Čeští zahrádkáři zahajují sezónu nákupy v Polsku: Češi houfně míří za levnějšími rostlinami, ušetří až 60% ceny

Čeští zahrádkáři zahajují sezónu nákupy v Polsku: Češi houfně míří za levnějšími rostlinami, ušetří až 60% ceny
Inflace a neustálý nárůst cen udělaly z nákupů v Polsku téměř národní sport a na pravidelné nákupy jídla jezdí do Polska až čtvrtina Čechů. Potraviny, cigarety, benzín, oblečení – to vše je jen zlomek z toho, pro co se vám do Polska i vzhledem k prudkému oslabení koruny vyplatí zajet.

Napadlo vás ale poohlédnout se v Polsku třeba po sazenicích? A protože jaro už klepe na dveře, pojďme se podívat, kde sazenice, květiny a další zboží pro zahrádkáře můžete koupit, jaká je nabídka a kolik můžete ušetřit.

Kde můžete sazenice nakupovat

Polsko je zemí s velkou tradicí zahradničení, není tedy divu, že tam naleznete pestrou nabídku rostlin, sazenic i semen téměř na každém rohu. Konkrétně semena můžete sehnat v naprosto každém obchodním řetězci s potravinami jako je například Dino nebo Auchan, ale například Kaufland nabízí opravdu rozmanitou nabídku nejen semen, sazenic a květin, ale dokonce i ovocných stromů. Širší nabídka pak naleznete v Hobby marketech. Leroy Merlin nebo třeba nebo Bricomarché se pyšní nepřeberným množstvím všeho, co pro péči o zahradu můžete potřebovat a výběr rostlin je opravdu široký.

Poslední roky získávají opět na oblibě především tržnice. Pokud se na ně vypravíte pouze za účelem nákupu sazenic, nejideálnější doba je polovina nebo konec dubna. V tyto týdny jsou polské tržnice nabídkou semen, sazenic a květin přímo přehlcené a ceny jsou častokrát i poloviční oproti nákupu v České republice. Velkou výhodou je také obrovské množství prodejců, můžete si tak porovnávat jejich cenu a kvalitu přímo na místě a vybrat tak opravdu to nejlepší pro vás.

Velice oblíbené bývají také speciální zahradnictví a zahradní centra. Polská zahradnictví jsou opravdu nádherná a jejich návštěva bývá skutečným zážitkem. Pokud přemýšlíte nad jejich návštěvou, teď je ta nejvhodnější doba. Zahradní centra právě začínají s přípravami na jaro a police plné semen už na vás čekají, stejně jako zemina a vše, co potřebujete k zahájení zahradnické sezóny. U zahradnických substrátu se však vyplatí sledovat cenu, většina z nich se dá v Česku nakoupit levněji. Mezi ty nejoblíbenější zahradní centra patří například Centrum Ogrodnicze I&L nebo Ogrodnictvo Sulikow.

K nákupu můžete využít i e-shopy, které doručují do České republiky. Jejich nabídka bývá většinou hodně široká a vy tak můžete nakoupit za polské ceny z pohodlí domova.

Na co si dát pozor

Pokud se vydáte na nákupy do Polska, je potřeba si zjistit otevírací dobu jednotlivých obchodů, abyste nebyli nemile překvapeni. Také je třeba mít na paměti, že Polsko má zavřené obchody nejen o státních svátcích, ale rovněž v neděli, mimo „Niedziele handlowe“, kdy mívají obchody otevřeno. Seznam obchodních nedělí můžete nalézt například zde. Opatrní buďte také při výběru semínek či sazenic. Vždy je třeba mít na paměti, že Polsko má specifické klimatické podmínky, je třeba vybírat odrůdy vhodné pro pěstování v České republice, neboť každá plodina má určitý světelný režim.

Cena

Co se týče ceny, nejvíce ušetříte při nákupu semínek. Ty bývají až o 60 procent levnější než v České republice. Například cena semen ředkviček, rajčat nebo salátu se v Polsku pohybuje okolo 12 korun, v České republice je koupíte zhruba o 6-10 korun dráž. U ostatních produktů bývají ceny zhruba o 10-20 procent nižší, v závislosti na konkrétním zboží a prodejci, ceny se proto vyplatí porovnávat. Pokud se do Polska vyprávíte pouze za účelem nákupu sazenic s úmyslem ušetřit, je rozhodně na místě zvážit vaši dojezdovou vzdálenost a také objem nakupovaného zboží.