Existuje spousta různých typů lásky. Jakou lásku preferujete vy?

Existuje spousta různých typů lásky. Jakou lásku preferujete vy?
Když přijde řeč na téma lásky, existuje nespočet otázek. Jak poznat, že jste zamilovaní? Proč se odmilujete? Je možné se zamilovat na první pohled? Často o lásce přemýšlíme pouze v pojmech romantiky, ale láska mezi přáteli a členy rodiny může být chápána také jako určitý druh lásky a mohou být stejně silné.

Mezitím existuje spousta různých typů romantické lásky. Pokud se naučíte chápat, jakou lásku preferujete vy, ale i vaše okolí, usnadní vám to vztahy a budete šťastnější. Proto pozorně čtěte a přemýšlejte, do které skupiny patříte vy.

Agapé – bezpodmínečná láska 

Altruistická, nezištná, bezpodmínečná láska. Řekové to považovali za docela radikální, možná proto, že se tak málo lidí dokáže dlouhodobě cítit. Někteří lidé by agapé popsali jako druh duchovní lásky. Křesťané například věří, že Ježíš projevoval tento druh lásky ke všem lidem. Byl nesobecký a obětoval se, aby se ostatní mohli zbavit svých hříchů. Trpěl pro štěstí druhých.

Eros – romantická láska

Eros je pojmenován po řeckém bohu lásky a plodnosti. Proto je obvykle spojován s romantickou, vášnivou a fyzickou láskou. Je vyjádřením sexuální vášně a touhy. Řekové se této lásky kupodivu docela báli. Mysleli si, že vzhledem k tomu, že lidské bytosti mají instinktivní impuls k plození, je tato láska mocná a povede ke ztrátě kontroly. Ačkoli Řekové považovali tento druh lásky za nebezpečný, stále je to druh lásky, který je spojen s vášnivou, sexuální láskou. Dokonce i v dnešní době někteří lidé věří, že tento druh lásky „hoří žhavě a jasně, ale rychle dohoří“.

Zdroj: 4 PM production / shutterstock

Philia — láskyplná láska

Řekové definovali tento druh lásky jako „laskavou lásku“. Jinými slovy, je to druh lásky, kterou cítíte ke svým přátelům. Ironické je, že si staří Řekové mysleli, že tento druh lásky je lepší než eros (sexuální láska), protože představoval lásku mezi lidmi, kteří se považovali za rovnocenné. Zatímco mnoho lidí spojuje slovo láska s romantikou, Platón vždy tvrdil, že fyzická přitažlivost není pro lásku nezbytná. Proto existuje mnoho různých druhů lásky. Zejména tento typ bývá často označován jako platonická láska, tedy láska bez sexuálních aktů.

Philautia — sebeláska

V naší moderní společnosti si většina lidí spojuje sebelásku s tím, že jsou narcističtí, sobečtí nebo ulpívají na sobě. To však starověcí Řekové nemysleli sebeláskou, ta totiž není v žádném případě negativní, ani nezdravá. Ve skutečnosti je nutné umět dávat a přijímat lásku od ostatních lidí. Nemůžeme dát druhým to, co sami nemáme. A když nemilujeme sami sebe, jak můžeme skutečně milovat druhé?

Mánie – obsedantní láska

Mánie není nutně dobrý typ lásky, protože je posedlá. Je to typ lásky, který může někoho přivést k šílenství, žárlivosti nebo hněvu. Je to proto, že rovnováha mezi eros (sexuální) a ludus (hravý) je strašně mimo. Mnoho lidí, kteří zažívají tento typ lásky, trpí nízkým sebevědomím. Bojí se, že ztratí předmět své lásky, a tento strach je nutí říkat nebo dělat nějaké bláznivé věci, aby si je udrželi. Pokud není mánie pod kontrolou, může být v některých případech velmi destruktivní.

Zdroje článku: