Berani v krizi: Jak se chovají ve svých nejhorších chvílích a jak jim můžete pomoci?

Berani v krizi: Jak se chovají ve svých nejhorších chvílích a jak jim můžete pomoci?
Každý z nás má někdy špatný den, rozdíl je však v tom, jak k nepříjemným událostem přistupujeme. Berani jsou známí svou upřímností a nekončící energií. Jak se ale jejich povaha mění, když prožívají náročné období? A jak jim ho můžete ulehčit?

Jak často Berani upadají do krize?

Berani jsou hodně tvrdohlaví, ale také aktivní a energičtí, a tak se krizím snaží vyhýbat, protože by je brzdili v tom, čeho zrovna chtějí dosáhnout. Většinou se jim to daří, ale ani oni se někdy neubrání nepříznivému osudu nebo obyčejnému neštěstí. Občas je to ale také jejich vlastním přičiněním. Dělají totiž dost impulzivní a nerozvážná rozhodnutí, a právě touto svou bezohledností mohou někomu hodně ublížit. I kdyby to bylo nevědomě, může se jim jejich chování hodně tvrdě vrátit.

Na problémy nemají čas ani energii

I když si uvědomí, že někomu ublížili nebo se ocitli v situaci, ze které není úniku, nechtějí si to přiznat a snaží pořád fungovat úplně normálně. S bolestí a bezradností tedy bojují hlavně silou a snaží se je odstranit ze svého života tím, že je zatlačí hodně hluboko a dělají, jako by se vůbec nestaly. Své vyčerpání a stres se pokouší skrývat za své veselé chování a tváří se, že mají sílu překonat úplně cokoliv.

Prezentují se tedy jako silní a sebevědomí, ale poté stačí sebenenápadnější poznámka a mohou úplně vybuchnout. Své neštěstí si tedy bohužel velice často vybíjí na ostatních a vůbec nemyslí na následky, čímž se dostávají ještě do větších problémů. Mějte se před nimi tedy raději na pozoru a pro své vlastní dobro a bezpečí se je pokuste nijak nedráždit.

Zachrání je pohyb

Řešení, které Beranům alespoň na chvíli pomůže vyřešit jejich problémy, je sport nebo nějaká fyzická aktivita. Přirozeně jsou totiž plní adrenalinu a energie, takže když jich mají nedostatek, nejlépe udělají, když si je dobijí právě pohybem. Vyčistí si tím hlavu a možná i přijdou na nějaké zrealizovatelné řešení.

Neradi se v problémech dlouho plácají, a proto se krizím většinou úspěšně vyhýbají. Když už ale přijde opravdu vážná situace, raději ji začnou aktivně řešit, než aby se jen topili v sebelítosti.

Pokud jim tedy chcete nějak pomoci, nejlepší bude, když jim vysvětlíte, že je v pořádku, že nejsou pořád veselí a neporazitelní. Cítit se zranitelně a zoufale je normální součástí života. Také pro ně bude přínosné, když jim pomůžete soustředit se na hledání cesty ven z jejich krizové situace. Žádné neštěstí totiž netrvá věčně.

Nechtějí se prozradit, ale potřebují pomoct

Berani nechtějí krizi nikdy nechat zajít příliš daleko. Když k tomu ale dojde, snaží se opravdu tvářit, že mají všechno pod kontrolou a nic zvláštního se jim neděje. Ve skutečnosti na tom ale mohou být opravdu špatně. Snažte se jim tedy co nejvíce pomáhat, i když budou tvrdit, že jsou v pořádku.

Berani milují změny, tak je zkuste místo nudného večera někam vytáhnout nebo uspořádat nějakou spontánní akci. S radostí se připojí a možná jim to pomůže utřídit si všechno v hlavě a později k problému přistoupí čelem.

Zdroje článku: