Zazimování muškátů tak, aby přežily zimu bez újmy

Zazimování muškátů tak, aby přežily zimu bez újmy
Muškáty. Každé léto zdobí svými pestrobarevnými květy okna téměř v každé ulici. Pro co možná nejkrásnější květenství ale potřebují správnou péči během zimy.

Zazimování muškátů tak, aby přežily zimu bez újmy

Muškáty neboli pelargonie dokážou zdobit parapety oken i několik sezón. Abychom se ale mohli těšit z jejich květenství v podobě pestrobarevných květů, je zapotřebí dopřát jim potřebnou péči ještě před zimou a správně je zazimovat.

Pro mnoho z nás nastává na podzim otázka, zda muškáty vyhodit a další rok koupit nové, případně je zazimovat. Spousta lidí se rozhodne pro první možnost kvůli menší časové náročnosti, to je ovšem velká škoda! Květy muškátů jsou totiž rok od roku hezčí a zasazené v květináči vám pokvetou i několik sezón.

Důležité kroky

Rostliny pelargonií pro zazimování by měly být zdravé, bez sebemenšího náznaku choroby. Nežádoucí jsou v tomto případě i mšice, které by mohly napadenou rostlinu v době vegetace ochromit. Pelargonie si ale ponechte pouze tři sezóny, posléze už rostlinky nebudou příliš hezké a s největší pravděpodobností nepokvetou tak, jak byste si představovali. Stejně jako vy čas od času vyměníte šatník, podobně je to i s muškáty.

Pozor na mšice, které by mohly napadenou rostlinu v době vegetace ochromit

Pozor na mšice, které by mohly napadenou rostlinu v době vegetace ochromit | Zdroj: PantherMediaSeller / Depositphotos

Vhodné místo pro přezimování je základ

Pečlivě vyberte místo, kde mohou pelargonie v co možná největší pohodě přezimovat. Takové místo by mělo být hodně světlé, ale zároveň chladné. Ideální teplota pro přezimování muškátů je mezi 8–12°C.

Ovšem ne každý má samozřejmě k dispozici takovou místnost. Pokud do této skupiny patříte, bohužel si budete muset každé jaro pořídit sazenice nové. V nevhodných podmínkách totiž sazenice s největší pravděpodobností nepřežijí.

Správný čas pro přesunutí muškátů dovnitř

Muškáty se příliš nesnesou s nízkými teplotami. Pokud předpověď počasí hlásí několik nocí po sobě minusové teploty, je ideální čas na zazimování rostlinek. Ovšem ještě předtím, než se rozhodnete je zazimovat, přichází na zimu ten správný sestřih. Vezměte nůžky a zastřihněte rostlinky přibližně 3 až 4 listy od země. Listy, které jsou nějakým způsobem poškozené, případně mají nažloutlý nádech, nekompromisně odstřihněte. Odeberte z povrchu truhlíku i spadané listy, které se tam za sezónu nahromadily. Zbytečně by mohly v truhlíku tlít a zapáchat. Pokud vám zbyl ještě zbytek postřiku proti škůdcům, rozhodně se ještě vyplatí muškáty postříkat. I když možná jenom preventivně.

Omezení zálivky před zimou i během zimy

U rostlin obecně platí pravidlo, čím méně stupňů venku, tím méně zalévat. Tato úměra samozřejmě platí i v případě muškátů, které jsou na přelití zvláště náchylné. Pokud muškáty uložíte k zimnímu spánku, je zapotřebí tomu přizpůsobit i způsob a množství zálivky. Ale pozor, substrát by nikdy neměl úplně vyschnout! Zcela vynechat byste pak měli jejich hnojení, s tím pak zase začněte až začátkem března, kdy se rostlina probouzí po zimě.

Péče v závislosti na druhu pelargonie

Převislé muškáty – muškáty s převislými dlouhými výhony, které je zapotřebí ještě před zimou zkrátit zhruba o polovinu. Výraznější sestřih si pak raději nechte až na jaro.

Vzpřímené muškáty – u tohoto druhu není zapotřebí před zimou žádný výrazný sestřih. Muškáty můžete klidně zastřihnout do požadovaného tvaru až na jaře.

Velkokvěté muškáty – jedna z nekrásnějších odrůd, která si však také žádá náležitou péči. Nejdůležitější je v tomto případě teplota, která by neměla v zimě překročit 10 °C a ideální světelné podmínky.

Do starých novin…

Dnes se obecně radí rostliny zazimovávat v květináčích, kde rostou. Pokud ovšem doma nemáte dostatek místa, můžete vyzkoušet trik našich babiček, které muškáty běžně nechávaly přezimovat ve starých novinách. Jednotlivé svazečky pak visely v chladné místnosti hlavou dolů.