Tři roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, která změnila celé Slovensko

Tři roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, která změnila celé Slovensko
Co vše se může stát, když je vláda prolezlá korupcí a spolčí se s mafiány? Vražda mladého novináře a jeho snoubenky otřásla celým Slovenskem. Mnoho věcí se změnilo, přesto ještě soud neskončil.

21. února 2018 byl mladý pár zavražděn ve svém domě. Novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová měli krátce před svatbou, navíc očekávali příchod potomka. Tato událost postavila celé Slovensko na nohy. 

Bylo třeba odstranit nepřizpůsobivé

Vražda Kuciaka a Kušnírové byla spjata s osobou Mariana Kočnera, slovenského podnikatele s nebývale obrovským vlivem. Během let působení ve slovenském podsvětí si přišel na velice slušné peníze a kolem prstu měl omotaný celý parlament. Právě tomuto tématu, propojení mafie a vysoké politiky se věnoval investigativní novinář Ján Kuciak, který na tiskových konferencích často konfrontoval jak jednotlivé politiky, tak i samotného Kočnera. Za to, jak tvrdou odváděl práci posléze zaplatil životem.

Demonstrace a pád Ficovy vlády

Krátce po této smutné události se do ulic měst vypravili občané, aby projevili nesouhlas se současným stavem země a aby uctili památku zavražděného páru. V návaznosti na tyto události se pod nátlakem veřejnosti rozhodli rezignovat mnozí významní politici a jiné vysoce postavené osoby. Jako první rezignoval například Tibor Gašpar, tehdejší šéf slovenské policie, a to kvůli podezření z korupce. Následovali pak někteří ministři i sám premiér Robert Fico.

Kočner je ve vězení, ale ne za vraždu

Soudní proces ve věci vraždy Kuciaka a Kušnírové je zdlouhavý. Trest odnětí svobody za vraždu mladého páru již vykonávají tři z pěti obžalovaných, jedná se o vrahy, kteří byli najatí, aby tento skutek provedli. O tom, zda skutečně za celou kauzou stojí Kočner a Zsuzsová dosud nebyly shromážděny dostatečné důkazy, touto kauzou se ještě bude zabývat Nejvyšší soud.

V současné době je Marian Kočner ve vězení, kvůli falšování směnek TV Markíza.