Tipy našich babiček: Jak vyčistit měď bez zbytečného použití drahých chemikálií, med jako kondicionér a další vychytávky

Tipy našich babiček: Jak vyčistit měď bez zbytečného použití drahých chemikálií, med jako kondicionér a další vychytávky
Jak žily a jak si uměly v domácnosti a v kuchyni poradit naše babičky? Jaké vychytávky a tipy můžeme využít i v dnešní době? Na tyto otázky si odpovíme v našem článku, kde se budeme věnovat radám, které jsou odvozeny od písmenka M.

Majonéza

Majonéza se za dob našich babiček nepoužívala jen v kuchyni. Obsahuje ingredience jako jsou vejce a olej, a proto se může použít také jako velmi účinný kosmetický prostředek. Majonéza poslouží jako velmi účinný kondicionér, který je plný proteinů a vaše vlasy budou silné a dobře hydratované. Olej vaše vlasy příjemně změkčí a stanou se lesklými. Protein z vajec vaše vlasy posílí.

Med

Naše babičky nepoužívaly med pouze na vaření, pečení a slazení čaje. Med byl také velmi oblíbený kosmetický prostředek. Med společně s olivovým olejem dodá vašim vlasům ztracený lesk a sílu. Jejich smícháním získáte skvělý, hluboce působící kondicionér, který postupně nanesete na jednotlivé prameny svých vlasů. Nedávejte jej až ke kořínkům. Postačí 30 minut působení a potom můžete kondicionér smýt s pomocí šamponu.

Měď

Naše babičky měly několik úžasných rad, jak vyčistit měď bez zbytečného použití drahých chemikálií. Měděné nádobí se opět vrací do módy. Lidé si často zařizují kuchyně ve vintage stylu a do nich si pořizují stylové měděné nádobí, které ale potřebuje dostatek péče. Je to jednoduché. Rozkrojte si citrón na polovinu, tuto polovinu ponořte do soli a krouživými pohyby můžete začít s čištěním nádobí. Sůl bude společně s citronovou šťávou působit na nečistoty, které s přehledem odstraníte bez poškození povrchu nádobí. Jakmile celý povrch měděného kousku vyčistíte, stačí opláchnout vodou a vysušit utěrkou.

Měděné nádobí se opět vrací do módy, Zdroj: Oqbas / Shutterstock

Mýdlo

Naše babičky si dokázaly vyrobit vlastní domácí mýdla. Používaly k tomu vepřové sádlo, louh a vodu. Toto mýdlo nedráždí pokožku, má regenerační účinky a díky tomu, že neobsahuje žádná aromata a barviva, je šetrné. Když proběhnou všechny fáze výroby a mýdlo se vytvrdí, neobsahuje žádné stopy louhu. Louhové mýdlo je také vhodné pro miminka a větší děti s jemnou pokožkou. Toto mýdlo se dokonce používalo i na praní prádla.

 

Zdroje: